Тежко предупреждение за хиляди! Свързано е с БНБ

Какво става, ако ви се обадят по телефона

Тежко предупреждение за хиляди! Свързано е с БНБ | StandartNews.com

Сериозно предупреждение към хората, което може да им спести големи неприятности.

В разгара на летния сезон все повече зачестяват нов тип телефонни измами, които целят бърз и лесен достъп до данните на банковите ни карти.

Пазаруване онлайн, купуване на евтини самолетни билети или желаният бански за плажа. В разгара на летния сезон все повече хакери си осигуряават лесен достъп до личните ни данни, а все по-често и дори телефонния ни номер.

Преди няколко дни Петя Александрова получава подобно обаждане и без да очаква, се оказва в капана на нов тип телефонна измама.

„Отсреща беше мъж, който се представи за служител на БНБ - от служба за сигурност към БНБ, който беше изключително загрижен за това, че от мое име е изтеглен кредит от една от големите банки в Бургас – чрез пълномощно“, разказва Петя.

„Отначало ми беше странно, защото не бях чувала, че съществуват такива служби. И дори и да има, никога не е протичал разговор с такива служби по телефона. Когато и да е имало такъв случай, винаги са ме викали на място“, обясни още тя в сутрешния блок на bTV.

„Той беше доста загрижен, доста напорист, аз няколко пъти го прекъснах. След няколко прекъсвания от моя страна, настъпи пълно объркване при него и започна да нервничи, да пелтечи, след това пролича един лек чужд акцент.

След като прекъсна разговора, по най-бързия начин подадох сигнал на телефон 112, проверих в банковата институция, в полиция. След това се свързах с ГДБОП и с „Киберсигурност“, разказа още потърпевшата жена.

Експертите по киберсигурност са категорични, че банковите измами вече не са предимно насочени към бизнеса, а все по-често и към физически лица.

„Целта е да се взема лична информация. От хората, които са атакувани през стандартните канали, искат да разберат на колко години са, имат ли роднини, дали са сами и с колко пари разполагат – затова питат колко пари имате в сметката.

Интересуват се от номера на кредитната ви карта, от кода, който е на гърба. След това ви подхлъзват да изпратите и двуфакторната си идентификация – това, което идва чрез SMS”, коментира Ясен Танев, експерт по киберсигурност.

„Колкото повече знаят за вас преди и колкото повече научат по време на атаката, толкова по-бързо ще реагират. Един опит за измама не е еднократен акт. Ако се опитват да ви хакнат някъде, той най-вероятно сте хакнати и по други канали“, посочва още експертът.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай