Сириец въртял групата за финансиране на терористи (ОБНОВЕНА)

43-ма в ареста след мащабна акция на Спецпрокуратурата

Сириец въртял групата за финансиране на терористи (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Сириец, живеещ в София, е ръководителят на престъпната група, която се е занимавала с финансиране и логистика на международни терористични организации. Той е един от 43-ма души, закопчани след мащабна акция на Специализираната прокуратура, ДАНС и антимафиотите в 7 града у нас.

ВИЖ ОЩЕ: 43-ма в ареста след хайка за терористи

Разследването се води от една година срещу чужди граждани. То е за престъпления против Републиката, съобщи Специализираната прокуратурата. След едногодишна работа с помощта на партньорските служби е пресечена схема за нерегламентирани парични преводи в и от страната в особено големи размери на принципа на т. нар. „хавала”.

В арабския свят хавала се нарича древна система за разплащане, появила се далеч преди съвременното банково дело. Не е ясно дали е възникнала в Индия през 8 век или в Европа от еврейски търговци. Общо взето принципът й е един: при едно лице - хавалда, идват определени хора, които носят определена сума и които искат тя да пристигне в друга част на света, вместо да бъде преместена от тях там, обясни пред журналисти зам.-главният прокурор и шеф на Спецпрокуратурата Иван Гешев. Той
добави, че между 100 и 300 млрд. евро годишно се генерират чрез "хавала”.

Тарторът сириец е финансирал лица, които се занимавали с логистика на международни терористични организации и тяхното финансиране, каза още зам.-главният прокурор.

Гешев бе категоричен, че в случая не става дума за явни терористични действия или терористична заплаха на територията на България. "Това дело е едно от първите в ЕС с такъв предмет", подчерта Гешев.

При обиски в София, Плевен, Благоевград, Разград, Хасково, Пловдив и Ловеч са проверени 50 жилища и офиси, 26 автомобила.

Иззети са 32 000 евро и други вещи.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай