Рекорд. 16 години затвор за убийство на милионерка

Присъдата е за 33-годишният Здравко Дечкин

Рекорд. 16 години затвор за убийство на милионерка | StandartNews.com

33-годишният Здравко Дечкин ще лежи 16 години в затвора за убийството на пловдивската бизнесдама Виолета Балабанова. Това решиха магистратите от Окръжния съд в града под тепетата. Дечкин ще изтърпи наказанието си при първоначален строг режим, съобщава Марица.

Кървавата случка датира от 30 септември 2009-а година. Тогава Дечкин, заедно със сина на бизнесдамата Георги Балабанов извършили грабеж, след което и убийството.

През 2009-а Здравко поддържал приятелски отношения с Георги.

Двамата посещавали различни заведения в Пловдив. По това време отношенията между Георги и майка му били влошени, защото той не работел, но водел разточителен начин на живот – купувал скъпи автомобили, наел си охранители, посещавал различни заведения, напуснал съпругата си, въпреки че имали две малолетни деца.

Семейството било с добри финансови възможности, понеже бащата на Георги развивал успешен бизнес. Те имали имоти в Пловдив, които отдавали под наем. 

На фаталния 30 септември Георги Балабанов се обадил на майка си и настоял да отидат на вечеря, за което тя се съгласила. Той съобщил на Дечкин часа, в който двамата ще се върнат от ресторанта.

Към 19.50  синът оставил майка си пред дома й. Там я дебнел Здравко, който се бил скрил във входа. Пострадалата се отправила към кооперацията. Когато влязла, от стълбищната площадка изскочил Дечкин и я нападнал.

Той държал в ръката си нож, който насочил към тялото на Виолета и започнал да дърпа чантата й. Жената обаче я стиснала и се отдръпнала назад. Успяла да излезе на тротоара пред входа, но нападателят продължавал да я дърпа.

Жената не пускала дамската си чантата и се развикала за помощ. В този момент Дечкин  нанесъл няколко удара с нож в ръцете и в корема на жертвата си, след което срязал дръжката на чантата, взел я и избягал

Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса починала на 8 октомври 2009-а.

На 15 юни 2012-а. Георги загинал в пътно-транспортно произшествие. 

Няколко години делото за убийството беше спряно заради неизвестен извършител. През 2018-а обаче наказателното производство бе възобновено, като през 2019-а Дечкин беше привлечен като обвиняем. 

Присъдата подлежи на протест и обжалване в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Пловдив.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай