Райдовски припомни натравянето на Бриго

Историята на прехода ни помни още три мистериозни отравяния

Райдовски припомни натравянето на Бриго | StandartNews.com

Историята с Емилиян Гебрев изобщо не ме интересува, а този, който е извадил случая "Гебрев" от нафталина, трябва да даде отговор, казва бившият разузнавач Красимир Райдовски пред ПИК. Според него е абсурдно да се вади история от 2015 г. Нека да кажат авторите й защо я разгърмяха, казва Радовски.
Според него скандалът "Скрипал" е организиран от англичаните, защото те имали да си връщат много на руснаците. Англичаните от никого не са патили толкова, колкото от руснаците, независимо дали са СССР или Руска федерация, казва Райдовски и припомня аферата "Профумо", в която военният секретар Джон Профумо падна от власт заради връзката си с една проститутка и това едва не коства оставката на цялото правителство.

По силата на логиката със събитията "Скрипал" и "Гебрев", не бих се изненадал, ако Бриго Аспарухов също обвини руснаците, че са го отровили, каза Райдовски и припомни, как Аспарухов съобщил, че е бил отровен докато пиел кафе в сградата на президентството с говорителя на Желю Желев.
Думите на Райдовски връщат лентата в самото начало на прехода, когато световна новина се оказа отравянето на шефа на българстото разузнаване ген. Бриго Аспорухов. Светлина върху тези събития хвърли някогашната директорка на Националната следствена служба, покойната вече Ани Крулева, която през 2007 година наруши 15-годишното си мълчание и даде интервю пред седмичника "Шоу", което предизвика небивал интерес с разкрития не за едно, а за няколко мистериозни отравяния.

В интервюто Крулева разказва как по телефона й се обадил съветникът на президента Желев по националната сигурност ген. Стоян Андреев и я повикал спешно в президентството. "Заварих го разплакан и ми каза, че са отровили директора на НРС Бриго Аспарухов. Бяхме повикани заедно с вътрешния министър Виктор Михайлов и започнахме негласна проверка. Отидохме в правителствена болница и посетихме Бриго, който беше в много тежко състояние. Главата му изглеждаше много подута. Назначихме екип от наши водещи токсиколози. Поискахме и мнението на тогавашния токсиколог № 1 проф. Моно Монов. От експертизата на този търсен и ценен в много държави специалист се установи, че за отравянето е използван чист химически продукт. В изводите на проф. Монов имаше и нещо много интересно и тревожно. Според него за съжаление действието на този продукт продължава години наред, като унищожава мозъчните клетки.

Бриго като човек с опит в разузнаването е проявил светкавична реакция, защото уловил още първите симптоми и моментално позвънил на своя сътрудник, който винаги го изпращаше до дома му. Неговият човек го закарал по най-бързия начин в правителствена болница. Дни по-късно в болницата постъпи и говорителят на президента Валентин Стоянов в много тежко състояние, със същите симптоми. И неговата глава беше като балон", разказа Крулева.

Според нея в края на тази история президентът Желю Желев се присъединил към версията, че имало някакво събиране в президентството. На него били употребили алкохол, било се запалило пердето. Взели да го гасят с пожарогасителя, като част от течността попаднала в чашите на някои от хората и това било причината за състоянието на Бриго Аспарухов и Валентин Стоянов. Крулева каза, че така и не установили извършителя и затова делото беше спряно.

Но през 1993 г. била повикана от вътрешния министър Виктор Михайлов, който й възложил да извърша негласна проверка по случая с отравянето на депутата Васил Михайлов – Нубиеца. Той също постъпил в болница със симптоматиката на Бриго – блокирани бъбреци, бил на животоспасяващи системи. Пил кафе при д-р Тренчев, но без знанието на Филип Димитров и затова не искал случая да се разгласява.

Аналогията с Бриго Аспарухов била, че Васил Михайлов също като него потърсил помощ още при първите симптоми. В този поменик от отравяния тя включва и премиера Любен Беров. "Моето мнение е, че и с Беров инцидентът беше подобен – лежа в болница със същите симптоми", разказва навремето Крулева.

Оказва се, че мистериите с отравянето на видни хора са патент на дългия ни преход. Но слава богу, нито един от тях бил фатален.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай