Протести заради тормоза на Гольовците ОБЗОР

Валери Дъбов е загиналият 35-годишeн мъж, намушкан с нож, докато минавал покрай ромското меле

Протести заради тормоза на Гольовците ОБЗОР | StandartNews.com

Протестите в Кюстендил заради убийството на 35-годишен мъж продължиха и във вечерните часове в неделя, съобщи БТВ. "Страхуваме се от ромската агресия", споделиха участници пред камерите. От полицията увериха, че инцидентът е станал след употреба на алкохол и сбиване, а не не свързан с етническо напрежение. 

Тази сутрин в 7,30 часа пред местната дискотека "Иридиум" масов бой между роми завърши с четирима ранени и убийството на 35-годишен мъж.

Сбиването започнало след употреба на голямо количество алкохол и спор между двама мъже, който се пренесъл в градинката пред заведението.

Стигнало се е до удари с павета, тухли, ножове, мачете и какво ли още не.

В мелето по случайност попаднал 35-годишният Валери Дъбов, който не е от ромски произход, нито е криминално проявен.  Според версиите, той не е бил участник в сбиването, а случаен минувач. Дъбов е бил наръган с нож няколко пъти в близост до сърцето и починал от кръвозагуба.  

Още четирима  от участниците в сбиването са транспортирани в болница, един от тях е закаран в Пирогов с черепно-мозъчна травма. 

Веднага след инцидента входовете и изходите на Кюстендил бяха блокирани от полиция и жандармерия.  На входа на ромската махала екипи на жандармерията проверяваха щателно всички влизащи и излизащи автомобили.

„Вследствие на мелето общо 5-ма човека са в болница. Те са настанени в хирургия с разбити глави. 35-годишният мъж е починал от множество прободни рани с нож в областта на сърцето. Той е издъхнал на централната улица „Цар Освободител“. Районът е отцепен заради продължаващите процесуални следствени действия“, обявиха разследващи.

В продължение на два часа цялата улица „Цар Освободител“ беше осеяна с кръв. Виждаха се огромни локви, които най-вероятно са от жестокото пробождане в сърцето на 35-годишния кюстендилец.

"Не говорим за напрежение между етносите, случаят е битов в следствие на голямо количество употребен алкохол”, категоричен беше комисар Елиан Стамболийски, директор на Областната дирекция на МВР в Кюстендил. Ще бъдат прегледани записи от камери, полицията разполага и със свидетелски показания. Заведението също ще бъде проверено прецизно, увериха от МВР. По думите на директора на областната полиция в ромския квартал няма блокада. По-засиленото полицейско присъствие е заради издирването на участника в сбиването.

Човекът, нанесъл смъртоносния удар, все още не е задържан и се издирва. „Установен е, знаем кой е и от свидетелски показания, и от видеозаписи, предстои задържането му. Той е от ромски произход  и е криминално проявен, с 3 криминални прояви, 2 от които са за телесни повреди”, каза Стамболийски. По думите му става въпрос за 19-годишен младеж. 

По-късно стана ясно, че издирваният за убийство е от Гольовците.  

Кланът от години е известен с криминалните си прояви и системния си тормоз над хората - рекет, лихварство, проституция. Негови членове са задържани и осъждани многокранто, но отново освобождавани и продължаващи с безчинствата си.

През 2008 г. осем души от клана бяха арестувани за убийството на охранител в черешовите масиви. Те претрепаха с дървени сопи пазача на черешови градини Пламен Момчилов в местността Грамаге на село Шишковци.

Тарторър на клана Славчо Игов - Ице Гольовеца, е емблематична фигура за града. Той има няколко присъди не само в България, но и във Франция. 

През 90-те години Гольовеца е задържан във Франция с крупна сума долари, марки и франкове, вероятно от сводничество и търговия с крадени коли. Върнат е в България, но е изпратен в кюстендилското психиатрично отделение с диагноза „тежко психично разстройство". 

Ице Гольовеца отново заминава за Франция с фалшив паспорт, като се установява във френския град Тулуза. Там създава верига от публични домове, разбити през 2001 година. 
През 2002 г. братята Стоян и Светослав Игови са осъдени в Тулуза на 13 години затвор за сводничество. Ице Гольовеца бе експулсиран през 2006 г. в България от Франция и бе транспортиран в Бобовдолския затвор, където трябваше да доизлежи присъдата за сводничество, наложена му от френския съд. През 2008 година Славчо Игов бе освободен от Бобовдолския затвор.

"Омръзна ни агресията, не се вземат адекватни мерки за нейното спиране", недоволстваха кюстендилци, които излязоха на протест още в ранния следобед в неделя. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай