"Пирогов" отваря гореща линия след взрива

Това не е терористичен акт, категоричен е вътрешния министър

"Пирогов" отваря гореща линия след взрива | StandartNews.com

След взрива и последвалия пожар в „Пирогов”, спешният институт отваря гореща линия, на която близки на пациенти ще могат да получават информация. Телефонът е 02 915 45 40, съобщи временно изпълняващият длъжността директор на болницата проф. д-р Николай Габровски. Той призова линията да използват само роднини и приятели на настанени в засегнатото от огъня Второ вътрешно отделение.

Медикът увери, че кислородната апаратура, която се е взривила, е нова.

Инцидентът е станал днес около 3,45 ч. в стая на Второ вътрешно отделение, която се намира във втория етаж в болницата.

Незабавно за мястото на инцидента са изпратени осем пожарни екипа, аварийно-спасителен екип и автомеханични стълби, които успели да локализират и потушат огъня около 4,25 часа. 

Една от версиите за възникването на пожара е при взрив на кислородна бутилка. В резултат са загинали двама души, които са били в стаята. Около 100 други пациенти са били евакуирани, уточни директорът на Пожарната старши комисар Николай Николов:

"Това е отделение за тежко болни хора. Поздравявам персонала за това, което е направил. Спасени са десетки човешки животи. Ситуацията е под контрол“.

Зам.-директорът на болница "Пирогов" проф. Николай Габровски уточни, че причината за инцидента се изяснява:

"По принцип голяма част от болните в това отделение са на кислородна терапия, така че там е нормално да има повишени нива на кислород. Най-важното е, че при наличие на близо 100 души в тази сграда всички към момента са в добро състояние, няма допълнително пострадали извън хората, които са били на мястото на този инцидент. Всички са преместени по други структури и отделения. Болницата продължава да функционира доколкото е възможно при нормален режим. Провеждат се допълнителни изследвания на по-тежко болните дали има някакво влияние“.

Екипи на полицията и пожарната евакуираха пациентите, които се намират в отделението на болницата. Част от тези, които са най-трудно подвижни, се изнасяха на ръце.

Районът пред болницата е отцепен. На място пристигнаха вътрешният министър Младен Маринов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, както и директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

Вътрешният министър Младен Маринов увери, че това не е терористичен акт:

"Изключваме възможността това да е злонамерено действие, в смисъл терористичен акт, тази възможност е изключена, тъй като в "Пирогов" съществува сериозна система за охрана, има и полицейска охрана. В момента текат процесуални-следствени действия под надзора на Софийска градска прокуратура, те ще се провеждат  от следовател. Работим по версия, тъй като тук предполага работа с апаратура, с повишено налягане на кислород, така че започваме да работим по тази версия".

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че евакуираните пациентите са настанени в други отделения:

“Пожарът възниква малко преди четири часа в една от стаите на Второ вътрешно отделение. Под опасност е бил животът на повече от 80 души. Двама мъже са починали  - на 68 и на 55 г. Останалите не са с опасност за живота от гледна точка на пожара. Уведомени са близките на починалите. Тридесет и двама души да изведени и няма никаква опасност за техния живот. Те са локализирани в други отделения. Взети са всички необходими мерки. След определени следствени действия те ще бъдат върнати обратно в стаите, в които са били, тъй като всичко е локализирано. Искам да благодаря изключително много на екипа на “Пирогов““.

Болницата ще работи днес в нормален режим.

 

фото БГНЕС

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай