Петимата „терористи“ остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петимата, обвинени за престъпления срещу републиката, след като днес гледа мярката им за неотклонение на закрито заседание...

Петимата „терористи“ остават в ареста | StandartNews.com

Специализираният наказателен съд остави за постоянно в ареста петимата, обвинени за престъпления срещу републиката, след като днес гледа мярката им за неотклонение на закрито заседание. Определението на съда не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран съд.

Петимата са с повдигнати и предявени обвинения, обясни пред журналисти по-рано днес наблюдаващият производството прокурор Евгения Станкова. Те са по глава 1 от особената част от НК и засягат престъпления против републиката.

Едното обвинение е за финансиране на тероризъм, второто е за членуване в група, поставила си за цел извършване на престъпления по чл. 108а от НК, което засяга тероризъм, посочи Станкова.

По две обвинения, всяко едно от които по смисъла на законодателството ни, е тежко умишлено, добави тя. За първото законодателят е предвидил наказание от 3 до 12 години, а за второто - до 12 години лишаване от свобода.

Обвиненията на четирима сирийци и българската гражданка са две - първото е, че групата е извършвала небанкови парични операции по метода "хауала", при който парите се оставят при посредник в една държава и се взимат от втори човек в чужбина, а второто обвинение е за подготовка на терористични атаки в чужди държави.

"Едно от престъпленията е за това, че са действали по различен начин в периода от началото на 2016 г. до 18.01.2018 тази година, за да осъществят косвено, финансиране на терористична организация, която действа на територията на други държави. Информацията, с която към този момент разполагаме, е, че в резултат на действията на тази група към този момент сме документирали над 25 млн. евро, които са били трансферирани през членовете на групата към терористични организации в чужбина и над 100 автомобила, леки, които са били транспортирани от България до сирийските територия. Второто обвинение, което е повдигнато, е за това, че са участвали и са членове на група, която си е поставила за цел извършване на действия по глава 1 от Наказателния кодекс, а именно финансиране - пряко или косвено - на терористична организация", обясни в събота говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Шестото лице е привлечено като обвиняем в негово отсъствие, задочно. Той се издирва и е мъж от сирийски произход. Всички чужди граждани пребивават на законно основание на територията на страната. Трима от тях са с статут на временно пребиваващи. Двама от тях са постоянно пребиваващи чужденци в България", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай