Парола „Силно мой човек – Пенчев” за висока пенсия /ОБЗОР/

Баща, майка и син в аферата с НОИ

Парола „Силно мой човек – Пенчев” за висока пенсия /ОБЗОР/ | StandartNews.com
  • Баща, майка и син в аферата с НОИ
  • Кметове и общинари също се възползвали от схемата
  • 10 бона струвала фалшивата пенсия

"СМЧ Пенчев", което означава "Силно мой човек Пенчев" е паролата, с което са отпускани високи пенсии на хора в София и Силистра, които не са имали право на това. Това съобщи днес говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева Установена е ролята на шефа на НОИ – Силистра Милен Пенчев.

Документите минавали бързо и без проверки

По телефона той диктувал на началничката на отдела за отпускане на пенсии лични данни на хората, които без право трябвало да получат високи пенсии. За всеки от тях служителката слагала код: "СМЧ Пенчев". Така документите са изготвяни по-бързо и не са извършвани съответните проверки, коментира Сийка Милева.

Милен Пенчев по рано е бил кандидат за кмет на града от ВМРО. Той е доведен баща на младата изпълнителка Тита..

В АФЕРАТА С НОИ: Проверяват бащата на Тита

Групата действала от 2017 г.

Шест лица са привлечени към наказателна отговорност във връзка със схемата за фалшиви пенсии в Силистра, стана ясно на извънредния брифинг на прокуратурата във връзка с вчерашните арести в Силистра и София. Групата е действала за изключително дълъг период - от 2017 г. Сред задържаните е шефът на НОИ - Силистра, Милен Пенчев, както и началник на отдел отпускане на пенсии в областния град и служител на НОИ в София.

Облагодетелстването се състояло в това на лица, на които изобщо не им се полага пенсия и такива, които нямат достатъчно трудов стаж, да се издадат фалшиви документи, че са работили в определени предприятия, с които те придобивали право за пенсия.

Баща, Майка и син уреждали документите, прибирали комисионна

В групата действали и баща, майка и син. Синът уреждал документите, като дори регистрирал лицата, на които да се отпускат пенсиите, на адрес на родителите му. На въпросните хора с уредени пенсии им били вземани дебитните карти и били принуждавани да подписват пълномощни, за да може майката да ходи да взема пенсиите от пощенските клонове от тяхно име. Те си удържали съответни суми от пенсиите, като колкото по-голяма била пенсията, толкова по-голяма била и "комисионата".

Разкрити са 20 души с фалшиви пенсии

"Възнаграждението е било в зависимост от размера на отпуснатата пенсия. Ако пенсията е по-малка, то е било по-малко. Установили сме около 20 лица, на които са отпуснати по този начин пенсии. Но предстои да се анализира документацията.

Представяли ги за миньори

Има доста разпитани. Категорично е установено, че те никога не са работили в предприятията, в които се твърди, че са работили. Най-често е за стаж като миньори, тъй като първо говорим за висока пенсия, втора за по-висока пенсия - от 600 лв. нагоре.

Тези хора въобще не са имали право на пенсия - прави се, за да се пенсионират по-рано и второ, за да могат изобщо да получат цяла пенсия, защото не са имали право, не са имали достатъчно трудов стаж", каза наблюдаващият прокурор Димитров.

ВИЖ ОЩЕ: Баща, майка и син замесени в кримито в НОИ-Силистра

"Извършено е претъсване и изземване на 14 адреса - 2 от тях служебни, както и на леки коли. Иззети са множество мобилни телефони и документи - телкови решения, банкови карти и извлечения от банкови документи”, допълни Димитров. Той уточни, че предстои да се прецени дали да се поиска постоянна мярка за задържане под стража за всичките шестима обвиняеми, тъй като събраната информация е с голям обем и предстои да се анализира.

Доказателствата са събрани и чрез разпити на действащи служители, и чрез СРС-та.

Сред лицата, които са се възползвали от такива пенсии са били включително бивши кметове и общински съветници. Засега те са само на територията на Силистра.

По-рано днес  зам.-главният прокурор Иван Гешев съобщи, че "таксата" за неправомерно отпускане на пенсия е била 10 000 лева.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай