Отвлеченият и изтезаван у нас турчин бил медиен шеф

Търсели в телефона на Шукрю Бенли компромат за кмета на Одрин, пускали му ток и го мъчили с "палестинска закачалка"

Отвлеченият и изтезаван у нас турчин бил медиен шеф | StandartNews.com

Отвлеченият и изтезаван зверски в района  на  Свиленград 60-годишен турски гражданин е Шукрю Бенли. Той е бивш собственик на две медии в Одрин - Edirne TV и на седмичния вестник „Gercek Haber“ („Истински Новини“), пише monitor.bg.

На 22 декември Бенли е насила отведен в къща в свиленградското село Чернодъб. Нападатели го заговорили на улицата в Свиленград и докато се усети го упоили с етер, като притиснали кърпа с упойващото вещество към лицето му. Качили го в кола, като му сложили превръзка на очите и отгоре му нахлузили плътна вълнена шапка.  В къща в неизвестно за него село, което по-късно се оказва граничното Чернодъб похитителите го били жестоко. Съблекли го и го изтезавали като му пускали ток. Взели му всички налични пари, а гаврите и изтезанията продължили.

Мъжете, които го изтезавали го вързали на така наречената „палестинска закачалка“. Това е особено брутално средство за мъчение, като се завързват ръцете зад гърба при китките и глезените с общо въже. Между тях се оставя малко разстояние от въжето, за да може то да опре в носещата греда.

Така жертвата изпитва ужасни болки, докато виси с превит гръбнак и опънати крайници, причинени от собствената му тежест.

Мъченията продължили цели три дни. След това похитителите облекли 60-годишния мъж в женски дрехи и го снимали.Грабежът бил само повод за отвличането. „Истинската цел на това отвличане беше сплашване, а мотивите бяха политически“, казал изтезаваният пред разследващите.

Според неговата версия причина за изтезанията и гаврите били публикации срещу кмета на Одрин Eкрем Каналп.  Накрая похитителите отново го качили в кола и го изоставили в покрайнините на Пловдив, където мъжът живеел от около година и половина.

Причината да се пресели да живее в България било именно страх от репресии заради издателската му дейност и авторски публикации като журанлист. В телефона на Бенли похитителите открили клип, на записан тайно разговор, от който ставало ясно, че кметът на Одрин всъщност подкрепя преврата срещу президента на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган. Казали му да спре да се опитва да злепоставя градоначалника и го заплашили, че ако се оплаче на българските власти ще бъде убит. 

Всички ресурси на полицията в Югоизточна България са мобилизирани да търсят похитителите, съобщиха запознати. Разследването е мащабно, но до събота следобед нямаше задържани като заподозрени като похитители или замесени в отвличането на Бенли.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай