Осъдиха на 30 г. затвор убиеца на Виктория

Северин Красимиров ще лежи при първоначален строг режим

Осъдиха на 30 г. затвор убиеца на Виктория | StandartNews.com

Окръжният съд в Русе даде общо 30 години затвор при първоначален строг режим на Северин Красимиров за изнасилване, блудство и за убийството по особено мъчителен начин и с особена жестокост на 30-годишната Виктория Маринова - административен директор на ТВН и водеща на предаване.

Жестокото престъпление бе извършено на 6 октомври миналата година. Тялото на младата жена бе открито до крайбрежната алея в Русе. Четири дни по-късно в Германия бе арестуван укрилият се там Северин Красимиров.

Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие, след като 21-годишният Красимиров призна всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. По този повод наложената от съда присъда бе намалена с една трета, която според закона е 30 г.

Председател на разширения съдебен състав бе съдия Юлиян Стаменов.

Двамата прокурори по делото - окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова, обясниха, че това е криминално престъпление, извършено по сексуални подбуди, като няма връзка с професионалната дейност на жертвата. Те определиха изнасилването като брутално и представиха доказателства. По думите им обвиняемият е проявил яростна жестокост, воден бил от полово желание, имал нисък самоконтрол, не зачитал личността на другия. Преди престъплението употребил и алкохол.

Прокурорите поискаха максимални наказания за трите тежки умишлени престъпления, като окончателното общо наказание, след намаляване на присъдата с една трета, да бъде 30 години. Това поиска и Андрей Желязков - адвокат на близките на Виктория Маринова.

Служебният защитник на Северин Красимиров - Иван Дойнов, заяви, че общото наказание трябва да бъде 15 години затвор. Според него по делото има смекчаващи вината обстоятелства - чисто съдебно минало, пълни самопризнания, умствена изостаналост и изразено съжаление от извършеното.

По време на делото бяха разпитани и двама свидетели по предявените граждански искове - Румен Максимов - тъст на Виктория и дядо на детенцето й, и Илкин Осман - близък приятел.

Максимов обясни, че Виктория е била любяща майка. Той заяви пред съда, че е много трудно да опише как седемгодишното момиче е приело новината за смъртта на майка си. Каза още, че и сега продължава да я търси.

Макисмов и Осман обясниха, че има промяна в поведението на детето след смъртта на майка й. По този повод било потърсено и съдействието на психолог.

Пред съда Северин Красимиров се разплака и каза, че много съжалява за постъпката си. Искал да върне времето назад, но не можел. Той се извини на родителите на момичето. Обясни, че знае какво е, защото бил израснал без баща. Каза още, че бил млад и затова направил грешка.

Майката на Северин, след като го видя тази сутрин, се разплака и се свлече на земята, крещейки името му. След това бе изведена от съда. Баба му Славка обясни, че внукът й не бил такъв като дете.

Съдът реши също, че Красимиров трябва да заплати на двамата родители на Виктория и на нейната дъщеря обезщетение от по 150 000 лева. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Великотърновския апелативен съд.

Окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев коментира, че съдът е наложил максималното наказание и че е доволен от крайния резултат.

Адвокатът на Красимиров Иван Дойнов каза, че най-вероятно присъдата ще бъде обжалвана. Според него имало превес на смекчаващи вината обстоятелства.

Румен Максимов коментира наложеното наказание, като заяви, че е крайно време да се направи промяна и подведените под отговорност за престъпления, предвиждащи най-тежкото наказание, да не могат да се възползват от намаляване на присъдата с една трета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай