Окончателно. Трима от шпионите остават в ареста

Решението е последно, обясни Елин Алексов

Окончателно. Трима от шпионите остават в ареста | StandartNews.com

Трима от петимата обвиняеми за шпионаж в полза на Русия остават за постоянно в ареста. Софийският военно-апелативен съд потвърди задържането под стража на  заместник-началника на бюджетната дирекция в Министерството на отбраната полковник Петър Петров, началника на класифицираната регистратура на Народното събрание Любомир Медаров и на Димитър Влахов, служител на Военното разузнаване.

Решението е окончателно, обясни военният прокурор Елин Алексов. Предстои съдебният състав да се  произнесе по жалбите срещу задържането им под стража и на останалите двама обвиняеми в шпионаж в полза на Русия.

Четири нови тома доказателства внесе прокуратурата преди началото на съдебните заседания по мерките за неотклонение, които се гледат поотделно, въпреки че военното обвинение твърди, че разследва група за шпионаж.

В материалите има и преразказ на подслушвани разговори от килиите на задържаните. Според свидетелските показания те са се договоряли какви показания да дадат пред разследващите.

Според адвокатите на Петров и Медаров нищо от това не уличава клиентите им в шпионска дейност.

"Новите доказателства само подкрепиха обоснованото предположение и опасността да се укрие обвиняемият, допълват доказателствата от преди това за шпионската му дейност. Има данни, че той е събирал класифицирана информация от работното си място и новите доказателства просто подкрепят предварително събраните" – така накратко обобщи съдържанието на новите доказателства, представителят на обвинението - военният прокурор Стоян Лазаров, във връзка с потвърждаването на най-тежката мярка за неотклонение за Петър Петров.

Адвокатът на шефа на отдела за класифицирана информация към Народното събрание Любомир Медаров - Васил Василев, посочи, че без доказателства клиентът му е задържан под стража:

„Към настоящия момент аз не знам за каква държавна тайна той е в ареста. Господин Медаров няма за какво да се договаря. Не му се налага. Не е в схема. Моят подзащитен няма обвинения да е предавал на някого нещо…Спокоен съм за нататък, рано или късно нещата ще излязат наяве, но е недопустимо за мен при такава липса на доказателства да се отива към най-тежката мярка за неотклонение.“

Военният прокурор Елин Алексов отказа коментар по детайлите на обвиненията, но оцени като правилни съдебните решения:

„Считам го за правилно, защото е тежко умишлено престъпление, извършено от организирана група. И като офицер изобщо не се гордея, че друг офицери са си предали държавата“.

Първото заседание започна преди 10:00 ч. днес. Малко преди 12:00 ч. съдебният състав се оттегли да мисли върху определението именно заради новите доказателства, които са два тома явни и два тома секретни. Това наложи забавянето на съдебните заседания, тъй като адвокатите трябваше да се запознаят с тях.

Петима от 6-имата обвинени в шпионаж за Русия обжалваха задържането си под стража.За шестия от групата за шпионаж прокуратурата не поиска задържане под стража, след като той направил пълни самопризнания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай