Събота,

Обвиниха съучастници на кмета на Созопол

От: Редактори -
A
A
A

Софийска градска прокуратура повдигна обвинение за присвояване на средства в особено големи размери на главния счетоводител в Община Созопол Златка Мусева, информират от пресслужбата на СГП. Тя е привлечена за обвиняема по разследването срещу созополския кмет Панайот Рейзи.

Според държавното обвинение в периода от 29 август 2014 г. до 27 март 2017 г. Рейзи, в съучастие Мусева и Венцислав П. са присвоили близо 2 млн. лв. от бюджета на община Созопол.

Става дума за 34 отделни деяния, свързани с изплащането на суми по фактури за строително-монтажни работи, като парите стигали винаги до сметката на физическо лице, което няма общо с фирмата изпълнител. От прокуратурата допълват, че главната счетоводителка е извършила документни престъпления, за да улесни присвояването.

Като основание за банковите преводи – общо 72 на брой, се сочели договори за различни СМР в созополски села – от ремонт на детска градина до авариен ремонт на улици и подпорни стени за ликвидиране на последици от стихийно бедствие.

Спрямо Златка Мусева е взета мярка за неотклонение „подписка“. Ако бъде призната за виновна по повдигнатото ѝ обвинение, тя може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

По същото досъдебно производство е привлечен към наказателна отговорност и Венцислав П. Той е обвинен също в присвояване на средства в особено големи размери и документни престъпления. Взета му е мярка за неотклонение „подписка“.

Ако бъде признат за виновен по повдигнатото му обвинение Венцислав П. може получи наказание „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години, както и конфискация на част или цялото имущество, и лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност и лишаване от право да упражнява определена професия или дейност“.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички