Ново обвинение за адвокат на Цветан Василев

Лазар Карадалиев е обвинен и за организирана престъпна група за пране на пари

Ново обвинение за адвокат на Цветан Василев | StandartNews.com

„Недосегаеми хора в България няма. Когато има доказателства за престъпление, всеки може да бъде обвинен“. Това обяви зам.-главният прокурор Иван Гешев за bTV, като визира конкретно обиските и обвиненията в адвокатската кантора на Лазар Карадалиев, който защитава и банкера беглец Цветан Василев.

„Могат да бъдат претърсвани адвокати, прокурори и т.н. В конкретния случай с Лазар Карадалиев става въпрос за организирана престъпна група, която се занимава с пране на пари и не само – имаме данни, че са стигнали до офшорни дружества, които са на руски олигарх, който е в санкционния списък на Европейския съюз и на САЩ. Имаме и международни задължения като държава, защото сме част от една общност. Това е предметът на делото“, заяви той и посочи, че прокуратурата е имала разрешение от съд за претърсване на определени адвокатски офиси и лични домове.

Гешев обясни, че за Карадалиев това е трето обвинение.

„Резултатът е, че един човек от това адвокатско дружество има трето обвинение и е привлечен като обвиняем. Г-н Лазар Карадалиев е обвиняем по трето дело. Първото обвинение е за организирана група за акцизни стоки без бандерол, второто е за делото КТБ и това е третото обвинение, за което има мярка за неотклонение 20 000 лв. Той е защитник на Цветан Василев. Ние имаме доказателства за този човек и сме предприели конкретни действия. При претърсванията намерихме нещата, които търсихме. Намерихме един договор, въз основа на който са тръгнали нещата към руския олигарх, за когото казах.

А относно това, което предприемат част от тези хора – нормално е, защото атаката е най-добрата защита. Става въпрос за милиони евро, придобити от пране на пари и присвояване. По делото са обвиняеми над 10 души обвиняеми – и част от шофьорите на някои от адвокатите, на които са регистрирани част от имотите“, обясни Гешев и посочи, че в конкретния случай не е нанесена щета на държавата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай