Нова версия за трагедията в Елин Пелин! Драмата е огромна

Какво смятат разследващите

Нова версия за трагедията в Елин Пелин! Драмата е огромна | StandartNews.com

Появи се генерално нова версия за взривовете в складовете за пиротехника в Елин Пелин.

Взривът в Елин Пелин е станал заради объркана смеска за заря. Вероятно става въпрос за човешка грешка. Това е една от основните версии, по които работи МВР.   

Според разследващите починалият вследствие на инцидента доц. д-р Петър Шишков е правил смески за нов вид пиротехника, която подготвял за пирошоу с музика, разкриха източници, пише „Телеграф“. 

„Действително имаме информация, че доцентът е правил подготовка за пиротехника за някакво тържество. Най-вероятно се касае за човешка небрежност. Това е и основна версия, по която се работи“, потвърди в петък главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев. 

Разследващи все още не са влезли в складовете, тъй като продължават да тлеят пожари и е опасно за евентуални нови взривове от останалата вътре незасегната пиротехника.

Районът около складовете се облива с летателна техника от военните, а тежки машини правят просеки, за да предпазят нивите около Елин Пелин от възникване на пожар.

В следобедните часове в петък бе преценено, че евакуираните хора от гара Елин Пелин, които бяха настанени в спортната зала в града, могат да се приберат по домовете си.  

От първоначалните данни на разследването доцент Шишков е бъркал смески в помещение в лявата част на един от складовете, което било близо до изхода. 20-годишната му дъщеря, която е с 85% изгаряния, и лекарите в „Пирогов“ правят и невъзможното да я върнат към живота, е била по-навътре в склада (към момента на публикуването на матеиала е извесно, че момичето вече е починало).

Зад нея в другия край са били 22-годишният син на собственика Тодор Попов и още един служител на 60 години. Последните двама се водят в неизвестност.

Що се отнася до доцент Шишков, според разследващи той се е втурнал първи да вади дъщеря си и успял да я извлече към изхода, но се обгазил.

На помощ им се притекли пазачът на бариерата и шестима пожарникари от Елин Пелин, които се отзовали първи. Взривовете обаче се засилили и те не могли да направят нищо повече.

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай