Намерили оръжие при издирването в Костенец

Полицейски и специални части продължават за девети пореден ден да издирват убиеца Стоян Зайков

Намерили оръжие при издирването в Костенец | StandartNews.com

Полицейски и специални части продължават за девети пореден ден да издирват убиеца от Костенец Стоян Зайков.

"Днес сутринта е открито оръжие в един от претърсваните периметри, извършва се оглед на място. То отговаря на едно от оръжията, с които е извършено убийството по вид и калибър. Ще бъдат назначени експертизи и тогава ще стане ясно дали има връзка", заяви  на извънреден брифинг главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

За момента няма сигнали за местонахождението на Зайков. "Предполагаме, че е в района, нямаме данни да е напускал страната. Напълно е възможно да се укрива толкова дълго време, способен е да оцелява сам, може да няма помагачи, това са основните данни, които сме си извели след анализ на доказателствата", допълни главният секретар.

"Продължаваме да извършваме претърсвания. Термокамерите са включени още от първия ден на операцията. Целият наличен ресурс на МВР е ангажиран. Няма данни да е направена връзка с роднините", заяви главен комисар Иванов.

Няма данни Стоян Зайков да е напуснал страната, предполагаме, че е в района, каза още Ивайло Иванов. „Няма данни, че лицето е напуснало в България, предполагаме, че е в района. Не е на друго място, а в района“, заяви той. “Напълно е възможно е да се укрива. Назад във времето в минали периоди се е укривал с месеци. Бил е изолиран. Той е способен да оцелява сам. Може да няма помагачи. Това са основните данни, които сме извели като изводи, след направения анализ на събраните доказателства“, добави главният секретар на МВР.

„Продължаваме да извършваме издирвания. Смятаме, че е тук в района. Заради това сме тук, освен да гарантираме сигурността на гражданите да са спокойни, ние трябва да стигнем до него и този човек да бъде задържан“, заяви той. Ивайло Иванов уточни, че в хода на разследването се използват всички налични ресурси.

„Термокамерите са включени още от първия ден на операцията, хеликоптер използваме при необходимост, когато трябва да претърсим даден район. Целият ресурс на МВР е ангажиран“, добави Ивайло Иванов. Той поясни, че няма данни заподозреният в убийствата да е потърсил съдействие или да се е свързал с роднини.

Допускаме слабости, но ще направим всичко възможно да открием заподозрения за двете убийства в Костенец, каза Ивайло Иванов. Той коментира и информацията, че полицията е разбивала врати на домове в Костенец и е застреляла куче по време на акцията. „Аз сигнал за застреляно куче не знам. Ако някъде има разбивана врата, това е при извършена проверка, но това са при необитаеми къщи. Нямаме данни, когато е извършено претърсване на дадено помещение, да има чупене. Това изрично е изяснено на инструктажите, защото ние трябва да го намерим, но преди всичко да спазим закона“, отбеляза Иванов.

„Това е трудността на нашата работа, тук има много необитаеми постройки. Има много къщи, които са затворени. Някои са подсигурени срещу кражби и ако той влезне и се заключи отвътре, единственият начин да влезем е като разбием, но все пак се съобразяваме. Само когато имаме сигурни данни използваме разрешеното от закона средство“, заяви той.

Главният секретар на МВР уточни, че полицията има насоки двете убийства в Костенец да са извършени от 43-годишния мъж Стоян Зайков. „Все още трябва да се направят някои сравнения в експертизите, които отнемат повече време. Засега при първото убийство имаме достатъчно доказателства, за второто ще ни е нужно повече време, все пак стана по-късно“, обясни той.

Попитан дали полицията не е подценила ситуацията в Костенец, той отговори: „Нищо не сме подценили. От първия ден са тук всички специализирани сили и се работи. Щабът не се премества от районното. Постоянно има психолози и оперативни работници. Ние като ръководители сме почти денонощно тук“, заяви Иванов.

„Имаме много следи, които ни насочват, ние затова сме тук и ще продължим да сме тук, докато не свършим работата. Явно допускаме някои слабости, но продължаваме да го издирваме и ще направим всички възможно всичко да свърши добре“, поясни главният секретар на МВР.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай