Намериха част от откраднатите картини на Майстора (ОБНОВЕНА)

Това съобщи вътрешният министър Младен Маринов на извънреден брифинг в Министерския съвет...

Намериха част от откраднатите картини на Майстора (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

До момента можем да кажем, че имаме издирени 10 от откраднатите картини и две лица, които имат съпричастност към кражбата и противозаконното им укриване. Това каза в Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов.

„Повече информация не можем да дадем на този етап. За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството“, коментира той. „Надявам се в следствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента да стигнем и до останалата част от откраднатите производения на изкуството, така че да ги върнем на собственика“, посочи Младен Маринов.

„Лицата, които са съпричастни към това престъпление да бъдат задържани и предадени на Прокуратурата и на съда“, заяви вътрешният министър.

Вчера стана ясно, че шестнадесет картини, девет от които на Владимир Димитров-Майстора, са откраднати от частен дом в София. Другите са на известни български художници, като Димитър Киров. Собственик на къщата, от която е извършена кражбата е Павел Антонов – син на племенничка на Владимир Димитров-Майстора. Липсва и цигулка – семейна собственост, както и предмети с нумизматична стойност.

Крадците вероятно са влезли през прозорец на къщата, като собственикът предполага, че това е станало на 30 декември. Той обаче заявил кражбата в полицията вчера, когато се прибрал от Унгария. Къщата е с отворени прозорци, което изглежда странно с оглед на съхраняваните вътре неща, тъй като близък строеж взима ток от нея.

Извършителите на кражбата оставили 4 изключително ценни картини на Владимир Димитров-Майстора. Не е ясно дали са ги забравили, не са ги видели или не са осъзнавали тяхната стойност. Не е ясна стойността на откраднатите картини, част от които са участвали в различни изложби.

Продължаваме да провеждаме целенасочени оперативно-издирвателни мероприятия за установяване на още двама от съучастниците в тази група, каза директорът на СДВР ст. инспектор Георги Хаджиев за.

„Изготвен е съвместен план заедно с Главна дирекция „Национална полиция“. На терен работят доста екипи. Работата е обща“, посочи той. „На по-късен етап, може би към края на работния ден, ако има някаква информация, която е възможно да споделим с вас, ще го направим“, коментира той.

„Към момента сме положили огромни усилия да се опитаме да запазим културно-историческото наследство“, изтъкна ст. комисар Хаджиев.

„По данни от тъжителя картините са 16 - пет на Владимир Димитров-Майстора, осем на Димитър Киров, една на неизвестен автор, портрет на Майстора, рисуван от друг автор“, уточни той. „Трябва да подчертаем, че тези картини не са подписани от Владимир Димитров- Майстора. Поне такава е информацията ни“, каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай