Вижте как Полфрийман излезе на свобода

"Благодаря на Десислав Трайков!", изкрещя той

Вижте как Полфрийман излезе на свобода | StandartNews.com

Ще бъде в изпитателен срок

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов, беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор. Той излезе 6 години по-рано и ще бъде в изпитателен срок.

ВИЖ ОЩЕ: Лавина от гняв срещу Калпакчиев заради Полфрийман

В 15.43 минути Джок Полфрийман излезе от сградата на Централния софийски затвор под конвой на служители на дирекция "Миграция" в МВР. Беше качен в автомобил и откаран в Бусманци, където е центърът от затворен тип за настаняване на чужденци, съобщава БНТ.

Той бе изведен с охрана, като успя да изкрещи: "Благодаря на Десислав Трайков, зам.-началник на затвора". Журналистите не бяха допуснати да му задават въпроси. 

В Бусманци Полфрийман трябва да изчака издаване на валиден документ за самоличност от австралийските власти. Това може да направи посолството на Австралия в Атина, което отговаря и за България, като му издадат пасаван. А след това той вече може да бъде свободен гражданин.

Дали ще напусне територията на България, не знаем. Според БНТ родителите на убития Андрей Монов ще поискат от съда да му бъде наложена забрана за напускане на България, докато той изплати обезщетението от 600 000 лв. с лихвите. До момента са изплатени само 3000 евро, които Полфрийман е получил като обезщетение за спечелено от съда в Страсбург дело срещу България.

Софийският апелативен съд взе решение, че Полфрийман е изтърпял достатъчно от наказанието си, поправил се е и не представлява опасност за обществото. Позицията на магистратите е, че той покрива всички заложени в закона изисквания за предсрочно освобождаване. Определението на председателствания от Калин Калпакчиев състав предизвика остри реакции в обществото и сред политиците.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай