"Майстори" произведоха перфектната фалшива 50-левка

Банкнотите от 50 лв. са с такова качество, че могат да бъдат приемани от банкомати, преминавайки машинната проверка

"Майстори" произведоха перфектната фалшива 50-левка | StandartNews.com

ГДБОП успя с дългогодишна работа да разкрие престъпната дейност на групата, изработвала фалшиви банкноти, съобщи на брифинг днес комисар Боян Раев, заместник-директор на службата, във връзка с разбитата печатница за изработване на фалшиви банкноти в Шумен. По случая са задържани трима души, двама са с повдигнати обвинения.

В рамките на разследването от сектор „Фалшификации“ работят и обменят оперативна информация с Европол и Сикрет сървис.

От 2020 г. ГДБОП работи по случая, докато се стигне до реализацията на 16 октомври. Групата е изработвала изключително прецизно банкноти от 50 лв., 500 евро и 50 щатски долара. Комисар Раев обясни, че банкнотата от 500 евро е т.нар. суперфалшификат - с изключително високо качество, покриваща много високи защитни елементи, доказано и от експертизи и потвърдено от партньорите от Европол. Евровата банкнота е засечена в държави от Европейския съюз.

По време на брифинга Крис Макинтайър, началник на офиса на Сикрет сървис в България, отбеляза доброто сътрудничество с българските власти, което продължава повече от 20 години. Макинтайър добави, че този тип престъпления имат съществени последици за обществото, ако не бъдат разследвани. Той посочи, че разследването на ГДБОП е довело до предотвратяването на това много бизнеси и хора да бъдат измамени.

Комисар Боян Раев разказа, че хартията, от която са били изготвяни фалшивите банкноти, както и мастилата, са били поръчвани предимно от Китай и Турция. Банкнотите от 50 лв. са с такова качество, че могат да бъдат приемани от банкомати, преминавайки машинната проверка, добави той.

От тримата задържани – един е с наложен постоянен арест, друг е с мярка „домашен арест“, а третият е с парична гаранция, каза още комисар Раев. Той обясни, че част от задържаните през 2016 г. също са били арестувани, като тогава е установена малка печатница в района на Велико Търново.

При акцията са открити освен банкноти от 500 евро, и голямо количество 50-левови банкноти, както и 50-доларови банкноти, които са били в процес на подготовка, а също и самите плаки, необходими за производството им.

Началникът на сектор „Фалшификации“ при ГДБОП Виктор Стоименов коментира, че наличието на такава работилница на територията на България би могла да окаже доста силно негативно влияния върху образа на страната пред другите държави от ЕС на фона на предстоящото ни присъединяване към еврозоната и приемането на еврото като разплащателно средство. Той добави, че процесът на изработка на фалшивите банкноти е бил изключително бавен, като се е наблягало на качеството на изработката.

Във връзка с разследването комисар Раев посочи още, че задържаните не са имали лидер, който да ги ръководи, но са имали определени функции. „Към настоящия момент не бих казал, че са финансирани за производство на тези пари от външни структури“, добави той. По думите му, по скоро изготвяните фалшиви банкноти не са били използвани за финансиране на престъпна дейност. Раев отбеляза, че банкнотата от 50 лв. не е била прокарана в големи количества в обращение у нас, което да доведе до фатални последствия. Комисарят коментира още, че работилницата не е работила постоянно.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай