Коне изскачат на път до Дупница

Животните са безстопанствени

Коне изскачат на път до Дупница | StandartNews.com

Безстопанствени коне редовно създават опасност от катастрофи до Дупница. През ден в социалните мрежи се появяват снимки на коне, които се разхождат по улици и междуселищни пътища, пише "Монитор". 

От години проблем с безстопанствени коне има по пътя между Дупница и село Бистрица. Преди дни докато шофира Васил Николов вижда поредните коне, движещи се опасно по пътя за селото. Заради ниската скорост и факта, че е ден, младият мъж не се удря в животните.

За да предупреди останалите пътуващи, пуска и клип в социалните мрежи. "Трябва да се внимава, защото наистина конете са големи, могат да направят поражения", съветва Николов. В друга опасна ситуация заради безстопанствени коне Васил попада и край село Самораново. "По пътя за Самораново, където е изкачването, имаше един кон, беше лед, сега тия дни, сняг, едва спряхме, щяхме да го ударим за малко. Опасно е наистина", каза пред БНТ той.Заради изскочили внезапно на пътя коне са станали десетки катастрофи.

Въпреки че в Дупница от две години има приют за безстопанствени коне, в него се прибират животни само от града и най-близките села.

"По-сериозен е проблемът в селата, където по обясними причини общината няма как да реагира чисто физически със залавянето на конете и прибирането им в животинския обект. Разстоянието е много голямо", каза Христо Апостолов, „Връзки с обществеността" в община Дупница.

Кметовете на селата в района също търсят решение на проблема.

"Има съвестни хора, които са си регистрирали животновъдни обекти, регистрирани, чипирани коне, оградени пасища. Обаче има и такива, които отглеждат 20-30 до 50 коня, вие ги виждате и в момента. Които са нито регистрирани, нито плащат пасища, нито нищо и при евентуално произшествие коня като не е чипиран стопанинът казва "не е мой" и се свършва. Конете излизат по-често нощно време, когато е и по-опасно… Хората ми звънят на мен, идвам гоня ги 200-300 метра на вътре по ливадите, но те след половин, един час са пак, особено зимния сезон, конете идват заради солта, която се хвърля", каза Кирил Огненски, кмет на с. Бистрица.За миналата година от общината са санкционирали 13 собственици на коне нарушители. А глобите са в размер на 20 лева за заловено животно и още 25 лева за престоя му в приюта за 24 часа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай