Кметове ползвали неправомерно общински жилища

В домовете трябвало да бъдат настанявани спешно себейства при злополуки с къщите им

Кметове ползвали неправомерно общински жилища | StandartNews.com

Вместо социално слаби и хора със здравословни проблеми, в общински жилищa са били настанявани ĸмeтoвe, заместник-кметове и кметски наместници, констатира пpoвepĸa нa Bърховната административна прокуратура. Тя установила закононарушения в 175 нapeдби нa Oбщинcĸи cъвeти на територията на цялата страна.

Така наречените "резервни жилища" е трябвало да решат в срок най-много до две години проблемите на хора, чиито жилища са станали негодни за обитаване заради природни и стихийни бедствия, аварии или застрашени от самосрутване, както и на семейства, в които са налице остри социални или здравословни проблеми. Описвайки се в съответните общински наредби като правоимащи, градоначалниците и техните заместници са създали незаконосъобразно нова категория лица, която не фигурира в Закона за общинската собственост.

Други нарушения на общински разпоредби, според прокуратурата, са свързани с настаняването под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, промяна на предназначението на общински имоти, въвеждането на допълнителни такси, преупълномощаването на други лица да издават наказателни постановления, което според държавното обвинение създало предпоставка нарушители да се спасят от санкциониране.

С нарочни текстове в общинските наредби градоначалниците са си осигурили възможност да живеят в евтини имоти, иначе предназначени за семейства със социални и здравословни проблеми или с негодни за обитаване жилища заради природни и стихийни бедствия, аварии или защото са застрашени от самосрутване. Това е станало в нарушение на Закона за общинската собственост и така е била създадена нова категория правоимащи лица. Прокурорите са установили и нарушения на законоустановения срок за настаняване.

В други подзаконови актове е признато право за кандидатстване за настаняване под наем в резервните общински жилища на бивши собственици, чиито имоти са отчуждени от Общината до предаване на отстъпения им в обезщетение жилищен имот. С решения на общински съвети е била въведена и допълнителна такса извън предвидената в Закона за местните данъци и такси.

Други нарушения, констатирани от прокуратурата, са, че кметове са овластявали други лица да налагат санкции, в което от прокуратурата виждат възможност нарушители да бъдат опазени от глоби.

Разпоредби в нарушение на закона са установени от София, Пловдив, Варна, Бургас до Царево, Банско, Казанлък и Дупница. За нарушенията са сезирани съответните административни съдилища.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай