Хванаха крадците на картините на Майстора

Арестуваните са стари познайници на полицията

Хванаха крадците на картините на Майстора | StandartNews.com

Двамата мъже, които откраднаха картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров, са арестувани от полицията в София, съобщи БНР. Картините бяха свити от къщата на наследник на Майстора, а след това продадени. 15 от 16-те откраднати творби бяха открити от полицията. Едно от платната все още се търси.

Арестуваните са на 42 и 45 години. Те са познати на полицията с предишни кражби. Единият от мъжете е хванат снощи, а другият се е предал днес сутринта в полицията.

Преди тях униформените задържаха Атанас Йончев – Наско Дългия, който е купил картините от двамата крадци. Тяхната версия била, че намерили ценните платна на изоставен таван и взели близо 3000 лева за цялата колекция. Атанас Йончев е с обвинение за вещно укривателство и е на свобода срещу гаранция от 5 000 лева. „Точно 2900 лева... Те поискаха повече, но сделката стана за толкова пари”, обясни бТВ Йончев. Той дал тази сума на крадците за част от картините и вещите от дома на наследника на Майстора. Йончев, който е известен е в средите на антикварите от близо 30 години години като Наско Дългия, твърди, че сделката станала преди Нова година. А, за да препродаде платната, потърсил другия антиквар, Божидар Нейков.

„8 картини по 500-600 лева ми се стори апетитно”, каза още Наско Дългия. Твърди, че не разпознал платната на Майстора и не подозирал, че са крадени. „Тука няма никаква измама. Аз, ако знаех, че са на Майстора тези картини, щях да ги задържа и щях да изчакам… Чувствам вина, защото от нищо стана нещо. За никакви пари стана нещо”, продължи антикварят. „Не съм се усъмнил, говорих с колега и той каза, че не е чул, по принцип се разчува, като се издирва нещо”, заяви Йончев и допълни, че ги купил и ги продал на Нейков. „Помислих, че са чистили тавани и мазета...”, обясни още той. Получил за картините 6500 лева. По думите му половината били при циганите, а другите ги изхарчил.
"Платих си телефон, кабелна - 400 лева. Един микробус за 500 лева си купих и другото... по празниците...”, разказа Наско Дългия как е похарчил парите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай