Искат доживотен затвор за Северин Красимиров

Красимиров отива на съд за три обвинения - блудство, изнасилване и умишлено убийство

Искат доживотен затвор за Северин Красимиров | StandartNews.com

Прокуратурата поиска най-тежкото наказание за Северин Красимиров - доживотен затвор без право на замяна. От внесения обвинителен акт стана ясно, че 21-годишният Северин Красимиров отива на съд за три обвинения - блудство, изнасилване и умишлено убийство на телевизионната водеща Виктория Маринова.

Престъпленията са извършени по особено жесток и мъчителен начин за жертвата. Тялото на Маринова беше открито на 6 октомври от случайни граждани близо до тенискортовете в Русе. За три дни полицията успя да установи извършителя и да го задържи в германския град Щаде, където Северин се беше укрил при роднини.

Заключението на съдебно-медицинската психиатрична експертиза е, че Северин е с лека умствена изостаналост, импулсивен е и емоционално нестабилен, но е вменяем и е разбирал какво върши, така че може да носи наказателна отговорност.

Убийството на телевизионната водеща предизвика реакции на европейските институции и на неправителствени организации зад граница. За това говори днес в Русе и говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Георги Георгиев, окръжен прокурор на Русе, че се касае единствено за криминално престъпление, извършено по сексуални подбуди. Той каза още, че на досъдебното производство Северин Красимиров се признава за виновен и дава подробни обяснения. Освен с тях прокуратурата разполагала и с множество веществени и други доказателства. По случая са били разпитани повече от 30 свидетели, назначени са били над 15 експертизи, изискани са били множество документи и справки. Получено е било и съдействие от прокуратурата и от полицията в Германия, където Красимиров се е укрил и е бил заловен десетина дни след извършване на престъплението.

Установено било, че вечерта, преди убийството, Красимиров бил със свои приятели на празненство, където употребил алкохол. Под негово влияние в ранните часове на 6 октомври 2018 г. той тръгнал пеш към дома си. Тогава на мястото на престъплението - в района на кея, срещнал жертвата, изпитал сексуално влечение, за удовлетворението на което й нанесъл побой. От ударите, след извършените сексуални посегателства, Маринова починала.

Георгиев коментира, че няма доказателства Красимиров да е употребил наркотични вещества. Той бил сам при извършването на престъпленията. Заключението от назначената петорна комплексна съдебно-медицинска психологична и психиатрична експертиза на обвинения сочи, че Красимиров е вменяем и може да носи наказателна отговорност.

Георгиев обясни, че е издадено постановление Северин Красимиров да бъде преместен от русенския арест в затвор, където да изчака насрочването на делото от съда.

Окръжният прокурор на Русе обясни, че за умишлено убийство законът предвижда най-тежките наказания, сред които и доживотен затвор без право на замяна.

Арнаудова коментира, че срещу внушенията и изказванията на определени кръгове от хора прокуратурата няма какво друго да направи освен да се мобилизира, да прояви максимален професионализъм и да събере всички доказателства, които да доведат до истината.

"Истинско възхищение изпитвам към екипа, който работи неуморно по разкриване на престъплението", заяви говорителят на главния прокурор.

Заради изключителен професионализъм от името на главния прокурор Арнаудова връчи грамота и "награден нож" на главния разследващ полицай от областната дирекция на МВР в Русе Добрин Харалампиев и на двамата наблюдаващи прокурори - окръжния прокурор на Русе Георги Георгиев и прокурор Кремена Колицова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай