Хванаха опасни лекарства на границата. Здравните власти са в потрес

Медикаментите в Турция са много по-евтини, а това подхранва контрабандата

Хванаха опасни лекарства на границата. Здравните власти са в потрес | StandartNews.com

Източник: Агенция "Митници"

Повече от 114 000 лекарствени продукти - таблетки, капсули, сашета и разтвори, откриха митническите служители на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при проверка на товарен автомобил, влизащ в страната от Турция, съобщиха от Регионалния пресцентър на митницата в Свиленград.

Нарушението е разкрито при съвместна операция на Агенция "Митници", Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", "Гранична полиция" и Националната агенция за приходите.

На 29 юни на пункта пристига товарен автомобил с чужда регистрация с водач косовски гражданин. Той представя пред митническите служители редовни документи за превозваната групажна стока от Турция през България за Република Косово. По метода "анализ на риска" превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, включително с рентген, при която са отбелязани необичайни плътности в превозвания товар. При последвалия физически контрол са открити недекларирани 12 кашона, пълни с медикаменти с различно предназначение, част от които за диабет, хипертония, епилепсия, подагра, както и анаболни стероиди. Открити са общо 85 650 таблетки, 17 430 капсули, 4292 сашета и 6810 мл разтвори.

Контрабандните медикаменти са задържани. На шофьора на товарния автомобил е съставен акт, допълват от митницата.

Предишният опит за контрабанда на лекарства от Турция на пункта бе през март т. г., когато митничари задържаха 425 опаковки с лекарствени средства при проверка на лек автомобил. Според редовно пътуващи между България и Турция медикаментите в югоизточната ни съседка са много по-евтини и понякога цената на едно и също лекарство там и у нас е с разлика в пъти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай