Голям удар по вноса на боклук на Капитан Андреево

Шест тира с пластмасови отпадъци са заловени на влизане в България на граничния пункт

Голям удар по вноса на боклук на Капитан Андреево | StandartNews.com

Шест камиона с пластмасови отпадъци са заловени вчера на влизане в България на граничен пункт „Капитан Андреево“. Те са спрени от митничари, тъй като не са имали необходимите придружаващи документи, въпреки, че отпадъците са били обявени в декларацията, предаде БНР. Камионите са с турска регистрация, а получателят е българска фирма.

От Министерството на околната среда и водите уточняват, че тировете са превозвали 137 тона отпадъци от пластмаса и метал - „представляващи листове от пластмаса, едностранно ламинирани с алуминиево фолио и изрезки от същия материал“, уточняват от ведомството в прессъобщение.

Шестте камиона с отпадъци, задържани на ГКПП „Капитан Андреево“ са били без документи, заяви пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който отпътува снощи към пункта. „На влизане в България без документи. Това е една добра операция, която е съвместно проведена от Гранична полиция, Агенция „Митници“ и МОСВ. Екипът, който е бил дежурен, е бил обучен да разпознава товари и веднага е сигнализирал“, обясни министърът.

„Съответно са сравнени данните от масивите, които има в Агенция „Митници“ и в Гранична полиция, както и тези, които има в нашите регистри. Изпратен е екип на място, който да извърши проверка, за да види и установи какво точно се превозва“, каза още Димитров, както и уточни, че в петък е подписал заповедта за инструкциите между Агенция „Митници“ и МОСВ.

„Дни след това, както виждате, се оказа, че системата работи и показва своите резултати. Благодарности за Агенция „Митници“ и Гранична полиция, че веднага са разпознали и успяхме да предотвратим влизането в България на тези шест камиона - с товари, които са предназначени за България и с документи, които не отговарят на тези, които са по международните изисквания“, каза Емил Димитров.

При обиска е установено, че камионите, които са с турска регистрация, превозват 137 тона пластмасови и метални отпадъци.

Очаква се днес да бъде извършен повторен оглед, каза още министърът: „На дневна светлина ще се направи оглед, ще се предприемат действия, каквито прокуратурата разпореди. Тъй като е извършено на границата, водещата роля ще бъде на митницата, а всички дейности вътре в страната ще поемем ние“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай