ГДБОП ще лови пиратски ТВ програми

В момента се разработва план за действие за борба със системните нарушители, съобщи културният министър Боил Банов...

ГДБОП ще лови пиратски ТВ програми | StandartNews.com

Един от акцентите в дейността в областта на защитата на интелектуалната собственост е преодоляване на пиратското разпространение на телевизионни програми. Това каза министърът на културата Боил Банов в отговор на депутатски въпрос за напредъка на България в областта на защитата на интелектуалната собственост в рамките на парламентарния контрол.

Борбата с неуреденото разпространение на телевизионни програми ще разчита и на засиленото взаимодействие между Министерството на културата /МК/ чрез дирекция "Авторско право и сродните му права" и специализирания отдел "Киберпрестъпност" при ГДБОП на МВР, обясни министърът.

По думите му в момента екипите на двете институции разработват план за действие за борба със системните нарушители. Очаквам първите съвместни реализации да станат факт преди края на годината, каза Банов.

Изваждането на България от списъка за наблюдение на търговския представител на САЩ, по-известен като списък 301, е резултат от предприетите действия на множество институции, сред които са МВР, прокуратурата, МИ, МК, Агенция "Митници" и др., отбеляза той и допълни, че  пиратското разпространение на телевизионни програми е посочвано в предходните отчети на американското правителство по списък 301.

Нова политика на МК е контролът върху работата на организациите за колективно управление на права, чиято дейност има системно значение. Предстои публикуването на информация за първите по рода си одити на дейността на тези организации, каза Банов. Министърът посочи, че планира това да се превърне в рутинна дейност.

Специално внимание през тази година е обърнато към уреждането на права в сферата на сценичните изкуства, където са били установени редица нарушения. Предприетите мерки, по думите на министъра, ще защитят правата на драматурзи, преводачи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай