Ето къде очакват Брат Галев утре. Ще се яви ли?

Странни казуси и необикновени решения

Ето къде очакват Брат Галев утре. Ще се яви ли? | StandartNews.com

Без проблем може да отиде да гласува издирваният Пламен Галев!

Въпреки че е осъден на 5 г. затвор за банда за принуда и се издирва от Интерпол, той все още фигурира в избирателните списъци, показа проверка на "България Днес".

За да упражни правото си на вот, ще трябва да отиде до секция 9 в село Ресилово, която се намира в ритуалната зала на кметството. Там освен членовете на секционната комисия би трябвало да го чакат и белезници.

През 2009 г. Галев се кандидатира за депутат с лозунга "Добрите намерения са нищо, ако не се превърнат в добри дела". След 12 г. в изгнание съдбата на България едва ли му е по-скъпа от неговата собствена, че да се появи, коментират местните.

В списъците са още жената на Галев - Емилия, синът им Георги и дъщерята Светослава, макар те отдавна да живеят в чужбина.

Не е известно как от ГРАО интерпретират принципа за уседналост и защо хора, които от години не са в България, имат избирателни права. За осъдените с влязла в сила присъда е ясно, че не могат да гласуват, но правата им се спират едва когато наказанието започне да се изпълнява, показва практиката.

В списъците вече не фигурира починалият Брат Галев - Ангел Христов. Гелето се появи изненадващо в дома си през пролетта на м.г., но умря мистериозно. Полицейските власти така и не обясниха бил ли е в страната, или е влязъл по някакъв тайнствен начин.

След неочакваната поява и смърт на Ангел Христов криминалисти тръгват по петите на другаря му от дуото Братя Галеви, тарашат редица адреси в Югозападна България, но безуспешно.

Следа няма и от душманите на студента Стоян Балтов, убит до дискотека "Амнезия". Въпреки че са осъдени, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев духват, за да не влязат за 18 г. зад решетките.

За смъртта на Балтов е прибран в зандана само Александър Данаилов. Двамата му авери ги дири международната полицейска организация, но липсата им от десетина години не е проблем да фигурират в списъците с избиратели.

Светлозар Стоилов ще може да пусне бюлетина в секция 13 в Банкя, която е в магазин в кв. "Изгрев" на ул. "София". Отново в Банкя, но в зала зад хранителен магазин, където се помещава 10-а секция, ще може да гласува съучастникът му Вили Георгиев.

Правото си на вот няма да може да упражни избягалият от софийския зандан Николай Николов-Шатката. Преди 10 г. той духва от затвора заедно с гватемалеца Хосе Мартинез, който е най-издирваният аржентински бандит Родолфо Лорман.

Преди време Шатката е изключен от избирателните списъци и няма да може да отиде до урната в трета секция в родния си град Трън. А ако реши да го стори, секционната избирателна комисия ще трябва да се обади на Интерпол, защото Николов все още се издирва с червена бюлетина. Той получава 20 г. решетки за убийството на наркодилъра Николай Христов-Хайо.

1370 обвиняеми и подсъдими ще могат да упражнят правото си на глас в неделя в 26 изборни секции, разкрити в арестите и затворите. Това сочат данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), съобщават от Министерството на правосъдието.

В местата за лишаване от свобода избирателни права имат обвиняемите и подсъдимите, които нямат влязла в сила присъда към датата на провеждането на изборите за Народно събрание. В затворите техният брой е 765, а в арестите - 605.

Изборните секции в затворите и арестите са общо 26. В София секциите ще са три - в затвора и в арестните помещения на бул. "Г. М. Димитров" и на ул. "Майор Векилски".

Според Изборния кодекс избирателна секция се образува при наличието на не по-малко от десет избиратели. Организацията на изборите в местата за лишаване от свобода е уредена съгласно Изборния кодекс. Директорът на ГДИН е разпоредил мерки за обезпечаване на реда и сигурността зад решетките през целия изборен ден.

На неочаквани и даже странни места се помещават някои избирателни секции, показва проверка на вестника. Такива са автоспирка в село Добри дял до Лясковец, психоболница, РЗИ, в стола на кооперация в село Иванча, община Полски Тръмбеш.

В село Първенци, Кирково, в село Калинка, Кърджалийско, и на още няколко места жителите ще гласуват в частна къща. В Момчилград ще упражнят правото си на глас в постройка в двора на стадион "Родопи".

В Черноочене ще пускат бюлетина в бивш офис на банка, а в Сливница - в хладилен завод. Заралии ще гласуват в зала на стадион "Берое"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай