БСП-кметица присвоила 1 милион

Обвиниха управника на Златица Магдалена Иванова за злоупотреби

БСП-кметица присвоила 1 милион | StandartNews.com

Червената кметица на Златица Магдалена Иванова е обвинена от Софийска градска прокуратура за  документно престъпление и за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Магдалена Иванова е привлечена към наказателна отговорност, за това, че на 20.01.2014 г. в качеството си на длъжностно лице – кмет на община Златица, в кръга на службата си е съставила официален документ – декларация, в който е удостоверила неверни обстоятелства, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези обстоятелства, съобщават от Софийска градска прокуратура.

Неверните обстоятелства се състояли в твърдението, че проектът с предмет "Преустройство на първи етаж на Разширение на училище кв. 72, гр. Златица" не е финансиран от друг източник, различен от Публична инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие".

В действителност различните етапи от проекта, на обща стойност над 100 000 лв. /без ДДС/, били финансирани и изпълнени по договор между община Златица и частно дружество, твърдят от обвинението.

Кметът е изготвила официалния документ с невярно съдържание с цел да бъде използван пред Областния управител на Софийска област и така да се осъществи двойно финансиране на СМР.

Второто обвинение се отнася в периода за периода 14.07.2014 г. до 18.12.2014 г. За посоченото време с две отделни деяния в качеството си на длъжностно лице- кмет на община Златица, Магдалена Иванова осъществила длъжностно присвояване на сума в общ размер над 1 000 000 лв. Средствата били отпуснати като целеви субсидии за капиталови разходи от Държавния бюджет на Република България по програма за 2014г. "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

Спрямо Магдалена Иванова е взета мярка за неотклонение "подписка". Ако бъде призната за виновна по повдигнатото обвинение за престъпление по чл. 311 от НК, кметицата на Златица може да получи наказание "лишаване от свобода" до 5 години, като съдът може да постанови и "лишаване от право да заема определена държавна или обществена длъжност", допълват от прокуратурата.

Магдалена Иванова е кмет на Златица вече два мандата поред - от 2009 г. насам, като е издигната  от БСП. Още през 2016 г. тя е разследвана за злоупотреби. В началото на 2018 г. ГЕРБ подадоха сигнал до прокуратурата срещу нея.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай