Българи създали канал за трафик на органи в Турция

Групата от престъпници използвала фалшиви документи

Българи създали канал за трафик на органи в Турция | StandartNews.com

Няколко души бяха арестувани, след като полицията в Турция разкри канал за трафик на органи в Истанбул. Каналът бил създаден от български граждани и донори, които използвали болница в Истанбул за дейността си, пише турското издание Daily Sabah, цитирано от Агенция Фокус.

Българската полиция уведомила турските си колеги за организирана престъпна група, която използвала фалшиви документи и осъществявала дейността си в частна болница в Истанбул, в която се извършвали нелегални трансплантации на органи.

Разследването на турските власти ги довело до 55-годишна турска гражданка, която работела в болницата в Истанбул. Лечебното заведение разполага със своя клиника и в София, и жената била обвинена в това, че откривала нуждаещи се от органи пациенти в българската столица, и уреждала трансплантации за тях в Истанбул. Органите идвали от неизвестни донори. Съгласно турското законодателство, всяка трансплантация от донор, който не е роднина на реципиента, трябва да бъде прегледана от медицинските комисии в страната.

Заподозряната е обвинена и в подправянето на документите за процедурата, за да изглежда сякаш реципиентите и донорите са роднини. Тя е била арестувана още на 1 февруари в болницата в Истанбул, докато се опитвала да изготви документи за нова трансплантация. Трима други заподозрени, български граждани, също са били задържани, докато се опитвали да напуснат Турция и да влязат в България. Съпругът на първата заподозряна също е задържан за съучастничество, а един от предполагаемите донори е напуснал Турция и е избегнал арест.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай