Бившият шеф на КТБ Георги Христов с ново обвинение (ОБНОВЕНА)

Връчиха ми обвинение за присвоителна дейност от отпускане на кредит, заяви на излизане от следствието Христов...

Бившият шеф на КТБ Георги Христов с ново обвинение (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

Бившият изпълнителен директор на КТБ Георги Христов излезе днес от сградата на националното следствие с обвинение, предаде БГНЕС. Христов, заедно с другия изпълнителен директор на КТБ Александър Панталеев, вече са подсъдими по мегаделото за КТБ.

Връчиха ми обвинение за присвоителна дейност от отпускане на кредит, заяви на излизане от следствието Христов.

Кредитът е бил в размер на 25 млн. евро и е отпуснат на фирма „Шип Инвест“ в същия период, за който според държавното обвинение Христов е осъществявал присвоителна дейност по мегаделото „КТБ“. „Тоест това е отделяне от общото дело, което аз не разбирам като юрист, както и моя адвокат“, подчерта Христов.

Той поясни, че фирмата не е офшорна и е искала сумата за придобиване на акции от капитала на „Русенска корабостроителница“. „Акциите са надлежно придобити, надлежно заложени, а кредитът е обслужван от 20 юни 2014 г.“, поясни той.

Христов подчерта, че е получил обяснение от следователката, направено извън протокола, според което краен бенефициент на тези пари е била Елена Йончева. Към момента депутатът от БСП също е с повдигнато обвинение за пране на пари. „Аз не видях документи. Отделно, каква е връзката на моето участие в управлението на банката с трансфери, стигайки до Елена Йончева, за мен е енигма“, поясни още Георги Христов.

На него му е наложена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 50 хил. лв., която той ще обжалва.

Преди два дни второ обвинение и 50 000 лева гаранция получи Панталеев. Специализираната прокуратура го обвини в присвояване в особено големи размери за отпуснат кредит. Обвинението е повдигнато по делото на Елена Йончева. Според обвинението, Панталеев е действал в съучастие с другия изпълнителен директор на фалиралата банка – Георги Христов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай