Арестите в Казанлък извършени по време на „сделка“

Акцията е била за неутрализиране на организирана престъпна група

Арестите в Казанлък извършени по време на „сделка“ | StandartNews.com

Шестима са арестуваните в Казанлък по време на незаконна сделка за продажба на оръжие при специализирана акция на ГДБОП и специализираната прокуратура. Задържаните ще бъдат обвинени за производство, търгуване и държане на оръжие без разрешение.

На брифинг изпълняващият функциите ръководител на Специализираната прокуратура прокурор Димитър Франтишек поясни, че акцията е била за неутрализиране на организирана престъпна група, която е имала за цел произвеждането, търгуването и държането на оръжие без разрешение. Той обърна внимание, че организираната престъпна група се е занимавала и с бракониерство. По думите му при претърсванията освен оръжия е намерена убита кафява мечка.

Той уточни, че става дума за различни видове оръжия, в конкретния случай са задържани седем броя автомати „Калашников“, пистолет Макаров, картечен пистолет, пет броя карабини, оловни пушки, множество боеприпаси, както и части за автомати. Прокурор Димитър Петров разказа каква е била схемата на организираната престъпна група. „Имало е служител на завод „Арсенал“, който е успявал да изнесе от територията на завода множеството части за оръжие. Извън завода те са се сглобявали при направена поръчка от образно казано – клиент. Получавали са се предварително парите. За различните видове оръжия са били с различна цена. При приемане на поръчката съответното оръжие се е сглобявало и се е предоставяло на клиент“, коментира още Петров.

Заместник-директорът на ГДБОП ст. Комисар Стоян Темелакиев допълни, че служителят в завода „Арсенал“ се е опитвал да вербува свои колеги. „Нямаме данни нещата да му се случили, но факт е, че той е бил активен в тази връзка“, допълни зам.-директорът на ГДБОП. Той уточни, че има данни, че служителят на „Арсенал“ е на ниско ниво, но явно доходите не са му достигали. Темелакиев посочи, че всички задържани имат регистрации и присъди за различни престъпления.

Заместник-директорът на ГДБОП увери, че няма данни за съпричастност на организираната престъпна група в Казанлък към терористични организации. Стана ясно, че сигналът е постъпил в ГДБОП в началото на август миналата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай