28 крави пили вода от Марица и умрели

Кризистният щаб в Хасково свика спешна сбирка

28 крави пили вода от Марица и умрели | StandartNews.com

Кризисният щаб на Хасковска област се събра на спешно заседание, след като е получен сигнал, че 28 крави са измрели веднага, след като пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

След водопой от река Марица в землището на Димитровград към 16:30 ч. днес 28 крави и юници са починали, което доведе до опасения, че реката е била отровена. Смъртта на добичетата е настъпила само за десетина минути, след като те са пили вода, съобщава БНР. Последната крава от стадото на Стоян Господинов не е влязла във водата и е оцеляла. Според стопанина на кравите щетите са му за около 50 000 лв.

На място в момента са органите на реда, но на този етап не може да се кажа нищо със сигурност, каза директорът на ОД на МВР - Хасково ст. комисар Ангел Цанков. "На терен са наш инспектор и специалист от "Басейнова дирекция". Взети са проби от водата, вероятно утре ще има резултат от изследването, посочи говорителят на РИОСВ - Хасково Марияна Чомпалова".

Команда на пожарната също присъства на брега на реката.

Кметът Иво Димов съобщи, че заради опасност от отравяне на водата превантивно е спряно водоподаването на няколко населени места.

"Според първоначалната информация най-вероятно става въпрос за залпово замърсяване с киселина или основа, по-скоро с основна. Към този момент можа да кажа, че няма опасност за населението. Превантивно е спряна водата на всички населени места, които черпят, или имат водоизточници в непосредствена близост до коритото на река Марица. Говоря за Димитровград, за Симеоновград, за Харманли, Любимец и Свиленград". 

фото bTV

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай