20 просяци работели за шефовете от Дреновец

При разследването ще бъдат обобщени сумите, събрани от организираната престъпна група

20 просяци работели за шефовете от Дреновец | StandartNews.com

Около 20 души са просили за престъпната група от видинското село Дреновец в Швеция, съобщи на брифинг Димитър Петров, изпълняващ функциите ръководител на Специализираната прокуратура за локализирането на организирана престъпна група във Видинско за трафик на хора и пране на пари.

„В съответния тур от Швеция към България около 20 души са работили за организираната престъпна група“, посочи той, като обясни, че тези хора са били зависими от лидерите. Димитър Петров отбеляза, че в хода на разследването ще бъдат обобщени сумите, събрани от организираната престъпна група. Той уточни, че набирането на хора за просене е ставало след като организаторите са обещавали на включващите, че печалбата ще бъде разделяна наполовина.

„Връщайки се в България са им били изчислявани сметки за транспорт, храна и те са получавали изключително ниски суми за извършената от тях дейност“, коментира ръководителят на Специализираната прокуратура.

По думите му установеното имущество на лидерите на групата по никакъв начин не съответства с доходите им. „Това са лица, които никога не са работили, никога не са имали осигуровки“, заяви той и допълни, че сградите, в които живеят те са несравними в тези на обикновеното население в село Дреновец.

Неутрализираната престъпна група във Видинско е живяла на гърба на хора в неравностойно положение, обяви от своя страна директорът на Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

Той припомни, че служители на ОДМВР-Видин са събрали информация по сигнала. „Поздравление на колегите от ОДМВР-Видин, че са съумели да съберат първоначалната информация по случая. На по-късен етап от Специализираната прокуратура ни бяха възложени действия на ГДБОП. Оперативната работа продължи много кратко, в рамките на месец бяха придобити данни“, обясни Ивайло Спиридонов.

„Денят на реализацията беше изтеглен по-рано, тъй като едно от лицата беше задържано на територията на Швеция по съвсем друг казус. Хората в групата се притесниха доста сериозно и решиха да се приберат в България една седмица по-рано, дните преди Великден“, отбеляза директорът на ГДБОП.

„Групата е емблематична с това, че с осъществяваната от тях престъпна дейност, реално живеят на гърба на хора, някои от тях в неравностойно положение“, коментира гл. комисар Спиридонов.

„Усилията на МВР и Специализираната прокуратура ще продължат в тази насока, а именно да локализираме групи, които пречат на населението във всички краища на страната“, заяви Ивайло Спиридонов. Той изтъкна, че хората от видинското село Дреновец са изпратили с аплодисменти разследващите групата служители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай