Защо броят на заразените расте? Нов феномен

Мрачна прогноза за четвъртата вълна направи проф. Николай Витанов

Защо броят на заразените расте? Нов феномен | StandartNews.com

Мрачна прогноза за развитието на четвъртата вълна коронавирус направи в ефира на бТВ математикът проф. Николай Витанов.

Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число в момента е  0,93, т.е. 100 човека, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени. В момента имаме леко свиване, каза проф. Витанов. По думите му максималното репродуктивно число през втория пик на „четвъртата вълна“ ще е между 2-2,20.

„Вече загубихме 20 000 човека, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.

Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24.09, където единствените области, които не са в „червената зона“ се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали.

„Скритата заболеваемост е два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните, тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, смята Витанов.

„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и видите ли нищо няма да стане“, допълни той. И съобщи, че заради прогнозите, които прави, получава заплахи за убийство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай