Учен: 99,9% К-19 е изтекъл от лабораторията в Ухан

Работата на Визендангер не се представя за научна, но в нея се споменават сериозни аргументи

Учен: 99,9% К-19 е изтекъл от лабораторията в Ухан | StandartNews.com

Коронавирусът може да се появи в резултат на изтичане от лаборатория в Ухан, Китай, вероятността за това събитие е 99,9%. Това мнение изрази в интервю за ZDF германски физик от Германия, професор Роланд Визендангер, пише Лента.ру.

От януари до декември 2020 г. ученият от Хамбург проведе собствено разследване - анализира научни публикации и медийни материали, а също така обсъжда случващото се с много колеги, компетентни по този въпрос. „На 99,9% съм сигурен, че коронавирусът се е появил в лабораторията“, каза Визендангер, оспорвайки версията на Световната здравна организация (СЗО).

Бележките за прессъобщението на университета в Хамбург са, че работата на Визендангер не се представя за научна, но в нея се споменават сериозни аргументи в подкрепа на описаната хипотеза.

Ученият настоява, че редица косвени доказателства сочат, че изтичането от лабораторията е най-логичното обяснение за ситуацията с COVID-19. По-специално изследователят забеляза, че колегите му все още не са успели да намерят животно, което е заразило човек с коронавирус. Освен това той обърна внимание на опасенията, изразени преди началото на пандемията относно безопасността на условията, наблюдавани в Института по вирусология в Ухан. Сигурен е, че първите заразени са лабораторните служители.

Анализирайки версията за възможни естествени носители на коронавирус, специалистът възразява, че прилепите, за които говорят в СЗО, живеят на разстояние почти две хиляди километра от Ухан, което означава, че едва ли могат да бъдат носители на COVID-19 . Визендангер подчерта, че неговата работа не е предназначена за научната общност, целта му е да предизвика публичен дебат за приемливостта на изследванията, насочени към „изкуствено усилване на вируси“.

В началото на февруари експертите на СЗО заявиха, че са разработили четири версии за предаване на коронавирусна инфекция на хората - от животно, междинно звено, замразени храни, а също и поради инцидент в лабораторията. Беше отбелязано, че последната от изброените опции се счита за малко вероятна, така че учените не планират да я изучават в бъдеще.

САЩ не се съгласиха със заключенията на специалистите. NBC News поясни, че разузнаването на страната разполага с информация, че Пекин се опитва да скрие източника на COVID-19 и неговото значение в ранните етапи на разпространение на инфекцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай