Топ математик алармира: Ноември ще е критичен

Ние все още се намираме в по-спокойна обстановка, каза проф. Николай Витанов

Топ математик алармира: Ноември ще е критичен | StandartNews.com

Ноември ще е критичен. Това предупреди топ математикът проф. Николай Витанов, който прави математическите модели за разпространението на коронавируса у нас. През ноември се подобряват условията за разпространението на такива вируси. Трябва да се стегнем. После идва декември, ваканции, хората не излизат толкова. Няма нищо страшно тогава, каза проф. Витанов пред Нова тв.

Според него това, което се очертавало като лош вариант за септември, ще е добрият за октомври. "Ние все още се намираме в по-спокойна обстановка, която ще се задържи и в началото на октомври месец", смята Витанов.

"Влизаме с около 30 случаи на заразени ученици от система, която е със 700 000 ученика и десетки хиляди учители. Това е нищо. Ако мерките се спазват, както досега, се движим по най-добрия вариант. В такъв случай не се очаква нищо драматично", заяви математикът. И каза, че след Деня на независимостта ще каже възможните сценарии за развитие на заразата.

"В последно време имаме малко случаи и е възможно смъртността у нас да намалее. Към края на октомври ще наближим 1000 починали и това е нормално", смята той.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай