СЗО с мрачна прогноза за пандемията

Не се очаква скоро край на пандемията

СЗО с мрачна прогноза за пандемията | StandartNews.com

С мрачна прогноза за коронавируса излезе Световната здравна организация. Тя обяви, че  не очаква скоро край на пандемията. Затова СЗО за пореден път призова всички страни да спазват стриктно здравните препоръки - носене на маска, физическа дистанция, хигиена на ръцете и тестване.

Директорът на СЗО  Тедрос Гебрейесус предупреди, че въпреки надпреварата за намирането на ефективна ваксина за превенция на Covid-19, такава още няма. „Няма сребърен куршум в момента и може и никога да няма. Засега възпирането на епидемии се свежда до основните правила на общественото здравеопазване и контрол на заболяванията - тестване, изолация, лечението на пациенти и проследяването и карантинирането на контактните им лица“, каза Гебрейесус. В същото време д-р Мария ван Керхов - ръководител на звеното за Covid-19 в СЗ призова правителствата да не въвеждат отново блокади срещу коронавируса и посочи, че икономическите, социалните и здравните вреди от карантината, която беше въведена в различна степен в повече от 100 държави, са „колосални“, предава БТА.

Пред британския „Телеграф” Керхов каза, че карантината трябва да бъде заменена с „локализирани стратегии”. „СЗО не препоръчва въвеждането на карантина, но такава мярка трябваше да се използва в редица страни поради скоростта на разпространение на болестта. Надяваме се обаче, че страните няма да трябва да я въвеждат отново”, заяви Керхов. Тя подчерта, че през следващите шест месеца няма да можем да разчитаме на създаването на „безопасна и ефективна” ваксина срещу ковид-19. Вместо това Керхов призова държавите да използват наличните в момента инструменти, за да прилагат „индивидуален, ограничен, локализиран” подход срещу заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай