Британски учен: Маски ще носим години

Основните противоепидемични правила могат да бъдат премахнати едва след като хората се ваксинират

Британски учен: Маски ще носим години | StandartNews.com

 „Може да се наложи хората да носят маски и да спазват социална дистанция в продължение на няколко години, докато се върнем към нормалното.“

Това прогнозира водещ британски епидемиолог, цитиран от БГНЕС.

Мери Рамзи, ръководител на имунизационния процес в Public Health England, каза, че основните противоепидемични правила могат да бъдат премахнати едва след като в други страни по-голямата част от хората се ваксинират. Тя също така смята, че връщането към големи масови събития изисква внимателно наблюдение и ясни инструкции за поддържане на безопасността.

Д-р Рамзи заяви, че ограничения като поставяне на маски на места с много хора и социално дистанциране са станали ежедневие за мнозина и все още позволяват на икономиката да функционира.

Според специалистът, хората вече са свикнали с тези ограничения от по-ниско ниво и могат да живеят с тях, а същевременно икономиката още може да продължи да функционира.

"Мисля, че със сигурност в продължение на няколко години, поне докато и в други части на света хората не бъдат ваксинирани толкова добре, колкото при нас и цифрите на новозаразените не спаднат навсякъде, до тогава едва ли ще можем да се върнем постепенно към по-нормална ситуация ", добави д-р Рамзи, като напомни, че е много важно да не се бърза с отхлабването на мерките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай