Прогноза: 3 млн. българи ще искат да се ваксинират

Имунизационната кампания ще бъде безпрецедентна по своя характер и мащаби

Прогноза: 3 млн. българи ще искат да се ваксинират | StandartNews.com

Масовото имунизиране срещу коронавируса не само е възможно, то ще се случи, заяви в интервю за БНР д-р Валери Цеков, председател на Българското сдружение по иновативна медицина.

Вероятно няма как да обхванем 100% от населението - има хора, които не желаят да се ваксинират, но няма съмнения, че хората от рисковите групи - тези в напреднала възраст, с хронични заболявания, на първа линия ще предпочетат да се предпазят от това заболяване, смята Цеков.

Относно факта, че една трета от медиците на първа линия засега са заявили желание да бъдат ваксинирани, Валери Цеков коментира, че за началото на кампанията това е напълно достатъчно, защото няма и да са налични достатъчно дози да се покрият всички, които трябва да се ваксинират. Само в здравния сектор са заети над 80 хиляди души – пряко или непряко, допълни той.

С хода на кампанията е много вероятно негативното отношение към ваксините да се промени, посочи Цеков.

Според него Европейската агенция по лекарствата работи в типичния си стил и със сигурност по-бързо, отколкото за всеки друг лекарствен продукт в момента. Те са длъжни да направят това, което законът изисква от тях – да решат дали ползата от ваксинирането е по-голяма от риска да се постави тази ваксина, поясни Валери Цеков.

Имунизационната кампания ще бъде безпрецедентна по своя характер и мащаби за страната ни, предвид сроковете, в които трябва да се разгърне, отбеляза той. Желаещите да се ваксинират ще бъдат поне 3 милиона души и трябва да ги ваксинираме за няколко месеца до края на 2021 година, посочи д-р Цеков.

„Огромно количество хора трябва да бъдат ваксинирани. Огромно количество хора трябва да бъдат ангажирани с поставянето на ваксините.“

Валери Цеков не изключва в течение на кампанията да се наложи преосмисляне в движение на имунизационната схема. Освен мобилните екипи и фургоните, може да се наложи да се включат медицински центрове и ДКЦ-та. На по-късен етап според него ваксини би могло да се правят и в аптеките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай