Отчайващите събития искат отчаяни мерки

Паника за коронавируса има не само у нас, а и в цяла Европа.

Отчайващите събития искат отчаяни мерки | StandartNews.com

Паника за коронавируса има не само у нас, а и в цяла Европа. Това е нещо изключително ново за ЕС - премиерът каза, че и Европа не е била подготвена.  

Коментира се, че някои от мерките са изключително строги, но личното ми мнение е, че нашите власти са прекалено либерални и търсят баланса между интересите на хората и управлението на ситуацията. Според мен ограничаването дори на по-големи придвижвания би било една добра мярка. Защото в отчаяни и напрегнати времена трябва да се прилагат отчаяни и напрегнати мерки. Аз мисля, че всичко, което се случва, се управлява добре. Оперативният щаб работи с ход напред. Имат разбира се, какво да направят, например по отношение на това, че Българската православна църква не спира религиозните събития. А това е ситуация, която мен ме плаши, тъй като, както знаете, там се целуват кръстът, ръката на свещеника. Знаем кой посещава най-често църквите, това са възрастните хора, които имат и заболявания. Това, което ме впечатли, бе и изплащането на пенсиите - там можеше да се вземе по-различно решение да няма такова струпване на възрастни хора. Превенцията трябва да е в тази посока, трябваше да се удължи ваканцията за учениците. Другата необходима стъпка е свързана с работодателските организации - те трябва да помислят за гъвкаво работно време, за да не пътуват всички техни служители в час пик в градския транспорт, за да няма големи натоварвания например в метрото, където вентилацията не е толкова добра. Аутсорсинг секторът например може да прибегне към работа от вкъщи. Напоследък много се говори за управлението на човешките ресурси и трябва да помислим за ресурса, който работи за нас - най-важното е той да бъде здрав. А вирусът е изключително голямо предизвикателство пред Европа и света. Ще имаме смъртност, но дай Боже да е ниска. В момента имаме възможност да се вкараме в страха - "Боже, колко страшно става" или в отрицанието "Нас това няма да ни засегне". В момента според мен кризата се управлява. Работил съм и при други кризи, например в Перник, когато изпълнителната власт отиде на терен след два дни, и те бяха запълнени с конспиративни теории. А сега имаме ежечасно подаване на информация. 

Има риск за медицинските сестри от бърнаут, има риск от притеснение и за лекарите. Но точно заради това трябва да ги оставим да правят основното, което могат - да лекуват.  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай