Още не е свършила първата вълна на K-19

Тревогата ни е свързана с недостига на лекари

Още не е свършила първата вълна на K-19 | StandartNews.com
  • Тревогата ни е свързана с недостига на лекари, каза водещият вирусолог проф. Нася Хаджиева в интервю за вестник "СТАНДАРТ"

- Проф. Хаджиева, като вирусолог, как ще коментирате, ще има ли втора вълна на коронавируса?
- На този етап бих казала, че все още първата вълна не е свършила. Ковидът обиколи света и се върна там, където е тръгнал, тоест обратно в Ухан. И виждам докъде довежда това вече и у нас, както при лекари, така и при пациенти - депресии, тревожни разстройства, паник атаки. Вирусът е непознат и особено колегите, които са на първа линия, се тревожат, че може да изпаднат в ситуация на карантина или да заразят свои близки. Особено когато става дума за хора, на които основното им трудово място е в една общинска болница и няма кой да ги замени. Казвала съм го преди това, но ще повторя и сега - на нас не са ни проблем свободните или несвободни легла, проблем ни е медицинският персонал, или по-скоро липсата на такъв. Особено медицинските сестри, които напускат страната. Нямаме инструкции от РЗИ в кои случаи се правят РСR тестове.
- Вие лекувате онкоболни, в какво състояние са те сега?
- Много от нашите болни прекратиха лечението си, и то понякога за повече от 6 месеца. За да бъдат приети в болница, някои от тях трябваше да си направят тестове за коронавирус, а мнозина пестят всяка стотинка за лечението си. Един от пенсионерите, които се лекуват при нас, ни каза, че спестявал всеки месец по пет лева, за да е подготвен за лечението, когато го продължим. Хората са много уплашени, но трябва да имат право да се лекуват от основните си болести.
- А помагат ли бактерицидните лампи, които мнозина купуват?
- Зависи как се използват, както и от цената, която вече е свързана с техническите им параметри. Ние озонираме въздуха в клиниката си с тях, но не ги използваме в присъствие на пациенти.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай