Още колко време коронавирусът ще е сред нас

За втора вълна на коронавируса в България не може да се говори, първата още не е свършила

Още колко време коронавирусът ще е сред нас | StandartNews.com

Поне още няколко години вирусът ще бъде с нас, защото добре се е настанил, добре се чувства и добре се развива. COVID-19 си съжителства с нас, заяви пред БНТ вирусологът проф. Радка Аргирова.

Грипът се различава от коронавируса като настъпва внезапно и бързо, докато за COVID-19 признаците започват след първата седмица на заразяване. "Възможно е хората да заболеят едновременно и с двата вируса, но няма данни те да си взаимодействат. Изтощават всичко, каквото е възможно", предупреди вирусологът.

Ако вирусът е много изменчив, става много трудно да бъде направена ваксина, но коронавирусът се изменя много по-бавно в сравнение с грипа. Проф. Аргирова изтъкна, че според науката в Русия има ваксина срещу коронавируса, самата ваксина давала много висок процент на антитела на хората, които са имунизирани. Учените продължават да следят резултатите.

В момента се чакат другите големи ваксини - английската и американската.

20-25% от хората, които се заразяват от коронавирус, преминават през вируса безсимптомно. Тези, които след заразяването се разболеят, заболяването може да протече леко, но средното и тежкото протичане на вируса изисква болнично лечение. За това не можем да не вярваме, че няма коронавирус, предупреди проф. Аргирова.

Нарастването на заразените с коронавирус се дължи на това, че се увеличава събирането на хора на културни и спортни мероприятия. В летните месеци разпорежданията бяха на лице, но хората не ги изпълняваха добре, отбеляза проф. Аргирова.

За втора вълна на коронавируса в България според Аргирова не може да се говори, защото първата още не е свършила. Бихме могли да говорим за втора вълна, когато вирусът е напълно елиминиран, подчерта вирусологът.

В момента може да си помогнем само със спазване на мерките. Там, където се спазват мерките с дистанцията и дезинфекцията, наистина броят на заразените лица намалява, обясни вирусологът.

Проф. Аргирова подкрепя носенето на маски от децата в училищата. Нека да си играят, но с маски, децата изобщо не са предвидими кога могат да се срещнат с коронавируса, посочи тя.

Шлемовете вършат работа и те са подходящи за медицинския персонал. Шлемовете трябва да се чистят периодично, а маската трябва да се сменя, настоя проф. Аргирова.

Маската е труден вариант за най-малките деца, но на проф. Аргирова й се струва още по-трудно да се разредят групите в детските градини и да се измислят такива занимания, с които децата да не бъдат толкова близко едно до друго. Тя призова родителите да не целуват децата си по устата, защото по този начин чрез слюнката коронавирусът се предава.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай