На какво залага СЗО в битката с вируса

Ваксинирането на повече хора би помогнало в борбата с COVID-19

На какво залага СЗО в битката с вируса | StandartNews.com

Ваксинирането на повече хора би помогнало в борбата с COVID-19. Това заяви пред БНТ доц. Михаил Околийски, представител на офиса на СЗО в България. Трябва да се подготвим за дълга борба, която ще продължи и наесен и ваксинацията е една от мерките. „Ще трябва да качим готовността на населението да се справи чрез по-висока ваксинация, особено по-възрастните.”, каза доц. Околийски. По думите му твърденията на антиваксърите, че ваксината срещу коронавирус има и други цели освен да запази човешкия живот, са гранични с престъпни действия.

Справянето с други заболявания, спирането на тютюнопушенето и чистият въздух също са сред нещата, които могат да помогнат при борбата с коронавируса

Представителят на СЗО обясни, че има научни доказателства за малки капчици аерозоли, които биха могли да предадат вируса в най-интензивните обмени на подобен тип секрети – медицинските сетинги, зъболекарски кабинети. „Може да се докаже, че частици от вируса се задържат във въздуха. Не това е движещата сила на пандемията. Мнозинството на случаите са при директни секрети – при кашляне, кихане, викане. Затова е толкова важно да продължим с мерките- лична хигиена, дистанцията.”, каза доц. Околийски.

Разхлабването или затягането на мерките трябва да става на база научни доказателства, обясни представителят на СЗО у нас. Доц. Околийски посочи, че те трябва да се премахват една по една и да се обърне внимание на комуникацията на риска – обществото да бъде включено в дискусията защо се разхлабват или връщат мерки и това води до повишено недоверие. „Хората не вярват толкова много заради недобрата  комуникация на риска. У тях има умора от търсенето на изход от цялата ситуация, пренасищането с послания, усилия.”, каза още представителят на СЗО. Той обясни много хора сметнали погрешно, че с идването на лятото вирусът ще изчезне. „Случва се точно обратното и това е трудно да се асимилира. Може би най-лошото предстои. Затова и СЗО се опитва да сподели тази информация на хората, но се сблъсква с едно желание всичко да е минало.”, посочи доц. Околийски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай