Монах от Рилския манастир бере душа от COVID-19

Настанен е в Пирогов и е с опасност за живота

Монах от Рилския манастир бере душа от COVID-19 | StandartNews.com

Архимандрит Макарий (Чакъров) от Рилския манастир е заразен с коронавирус, съобщи Струма.бг, като цитира специализирания сайт www.doxologiainfonews.com.

39-годишният служител на Бога е хоспитализиран в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, където е на командно дишане, според лекарите за момента е стабилен, притеснението им обаче е, че той страда и от диабет, което може да доведе до влошаване на състоянието му.

През последните четири дни игуменът на манастира епископ Евлогий се опитвал да прикрива този случай, за да не отблъсне вярващите, които идват да разгледат светинята, още повече че от няколко месеца на официалната страница Евлогий се оплаква от ниската посещаемост и търси пари от родолюбивите християни.

Според сайта разтревожени монаси, колеги на Макарий, сами се свързали с РЗИ – Благоевград с молба да се изследват всички цивилни и духовни служители в Рилската обител, където освен игумена и заболелия има още 7 монаси и доста администрация. Към вчерашна дата обаче се оказа, че молбата на монасите да бъдат изследвани с PSR тестове е останала нечута от здравните служби.

Шефът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов бе категоричен, че такъв сигнал в благоевградската инспекция не е постъпвал, и предположи, че е подаден в РЗИ – Кюстендил. Оттам съобщиха, че са получили сведение за заболял от Ковид мъж с името Макарий, но адресната му регистрация била в София и затова те делегирали права на софийските си колеги да го заведат в тяхната 24-часова сводка за новозаболели. Служителката, отговаряща на спешния телефон на РЗИ – Кюстендил за актуална информация за коронавируса, разбра от нас, че мъжът е монах в Рилския манастир, и призна, че изследвания на останалите монаси и персонала на обителта не са правени.

Най-вероятно объркването с адресната регистрация на Макарий е свързано с предишната му месторабота – след завършване на Пловдивската духовна семинария “Св. св. Кирил и Методий”, когато ректор бе настоящият игумен на Рилския манастир Евлогий, после и на Богословските факултети на Букурещкия университет и Солунския Аристотелев университет, Чакъров работи като църковен певец в софийски храмове до 2007 г., когато става брат в Рилския манастир.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай