Мангъров: Няма процетно увеличение на случаите

Ако имаше тестовете за цялото население, щяхме да отчетем 400 000 заразени

Мангъров: Няма процетно увеличение на случаите | StandartNews.com

 

Процентно случаите на заразени с ковид у нас са едни и също от началото на тестването, каза доц. Атанас Мангъров по "7/8 ТВ".

Запитан дали има политическа намеса в това, че въвеждат мерките, медикът отговори: "Аз няма да говоря за политически проблеми, защото не разбирам от тях. Но това, което мога да кажа - преди няколко дни, в понеделник, са казали, че са открити 66 случая и тествали около 800 души, тоест около 7,5 процента. Днес случаите са 240, обаче при тествани над 4000. Това прави 5,7 процента.

Кога епидемичната обстановка е по-тежка - когато на 100 направени теста намираме 7,5 заразени, или когато на 100 направени теста намирате 5,7 заразени. Тези данни, представени в абсолютни числа, са некоректни и подвеждащи. За да могат да се сравняват нещата, те трябва да се представят на определена база. Освен това не се казва колко от тези тестове се правят на хора, на които се правят за пръв път и колко са такива, на които се правят, защото са в болница и чакат да бъдат изписани, каза още Мангъров.

Случаите са между 5 и 7 процента на направен брой тестове. Ако имахме възможност за един ден да направим един милион теста, може би ще установим около 56 000 заразени. Ако ние можехме за един ден тестваме цялото население, ще има около 400 000 души положителни проби. Много хора са хоспитализирани, защото ги е страх, заяви още доцентът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай