Мангъров не бил антиваксър, но е против задължителна ваксина

С РНК технологията се работи от над 20 години, каза проф. Пенка Петрова

Мангъров не бил антиваксър, но е против задължителна ваксина | StandartNews.com

Ако има задължителна ваксинация срещу COVID-19,  аз ще съм първият, който ще излезе да протестира. Хубаво е, че ваксините ги има, но да се налагат задължително, това е неприемливо, много грозно и опасно. Това заяви доц. Атанас Мангъров пред bTV.

Не съм съгласна, че ваксините са бързо направени – с РНК технологията се работи от над 20 години, отговори му проф. Пенка Петрова, ръководител на департамента по обща микробиология в Института по микробиология "Стефан Ангелов".

Тя е категорична, че в България не можем да си позволим да губим медици – досега са починали 70 лекари! Във Великобритания и Израел няма все още достатъчно ваксинирани от епидемична гледна точка, каза Петрова.

Мангъров не се съгласи, но не каза колко точно е процентът на ваксинираните в Израел и Великобритания и колко трябва да е.

Мангъров заговори как например Moderna била компания само на 10 години и не обясни с какво това пречи като възможност да бъде събран експертен опит и там да работят специалисти, а проф. Петрова отвърна, че вече милиарди са ваксинирани и ако някой е бил убеден, че не са безопасни, вече е щяло да е ясно.

Доцентът обаче продължи с тезата защо се подписва информирано съгласие и поиска, ако се ваксинира, някой да му гарантира, че ще е добре. Припомняме, че производителите носят отговорност за всеки описан страничен ефект от лекарството (в листовката) и че при доказване на знание за страничен ефект от страна на производителя, който не е публично споделен, той носи отговорност!

"Ние сме в нова ситуация. Човечеството завладя териториите на животните и оттам ще идват вируси, които ще разпространяваме – затова трябва да вярваме на новите технологии в медицината", подчерта проф. Петрова.

"Медицинското съсловие има едно чувство, че знае всичко отпреди 39 години. Според мен то е толкова заето с ежедневните си задължения, че няма време да се осведомява с научните новости", посочи професорът. 

"Никога не съм бил антиваксър, хубаво е, че има ваксини. Който иска да се ваксинира, това да е негово право – но нека не е задължение", настоя Мангъров, но не обясни защо тогава има задължителни ваксини за деца и дали няма случаи, макар и много редки, на сериозни странични реакции и при такива, "проверени от времето" ваксини.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай