Лекари на първа линия не искат разхлабени мерки

Нищо още не е отминало и тепърва предстоят неизвестни неща, казва пулмолог

Лекари на първа линия не искат разхлабени мерки | StandartNews.com

„Гледам със страх на това разхлабване на мерките. Надявам се това да не доведе до рязко покачване на заболеваемостта, каквото ми се струва, че е възможно и каквото очакват учените. Лекарите сме притеснени“, сподели в интервю за БНР д-р Диана Лекова, пулмолог в болница „Токуда“ и един от медиците в отделенията, където се лекуват болните с коронавирус.

Тя сподели, че за тези месеци се е научила на търпение. „На това, че трябва да сме организирани и дисциплинирани, научих какво означава всяка секунда да мислиш дали спазваш личната си безопасност“, каза медикът.

„Заболяването е тежко, би могло да застраши живота и лечението е продължително. За нас, които работим с тези болни, е ясно, че това е много сериозно заболяване, което може да засегне много сериозно обществото“, предупреди пулмологът.

Д-р Диана Лекова уточни, че измененията при Covid-пневмонията са сериозни: „И след възстановяване на пациента дълго време продължават да се виждат измененията, което говори, че остатъчни изменения остават. Дори след месец наблюдаваме сериозни изменения, които не позволяват напълно пациентът да се възстанови. Не знаем дали пациентите ще се възстановят напълно“.

Д-р Лекова смята, че нищо още не е отминало и тепърва предстоят неизвестни неща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай