Купуваме ваксини от още две компании

Те са производство на CureVac AG (КюърВак) и Moderna Switzerland GmbH (Модерна)

Купуваме ваксини от още две компании | StandartNews.com

Парламентът одобри участието на България и в сключените от Европейската комисия и производителите на лекарствени продукти CureVac AG (КюърВак) и Moderna Switzerland GmbH (Модерна) предварителни споразумения за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19.

В началото на декември парламентът вече одобри участието на страната ни в сключените от ЕК предварителни споразумения с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer и BioNTech за покупка на ваксини във връзка с пандемията от COVID-19 и предприемането на действия за сключване на договор за покупка на ваксини от Janssen Pharmaceutica NV.

Аденовирусни ваксини се разработват от компаниите AstraZeneca и Janssen Pharmaceutica NV, антигенни ваксини - от Novavax и Sanofi Pasteur, а PHK ваксини - от CureVac, BioNTech и Moderna.

Ваксината на CureVac AG трябва да се съхранява при минус 60 градуса, а тази на Moderna - между минус 25 до минус 15 градуса, поради което ще е необходимо осигуряването на допълнителни хладилни съоръжения с температурен мониторинг както на национално ниво, така и в регионалните здравни инспекции, тъй като температурата на съхранение е различна, което прави невъзможно използването на едни и същи хладилни съоръжения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай