Коронавирус по италиански

Заразените стават повече, но спокойствието се завръща

Коронавирус по италиански | StandartNews.com

Пусти улици, затворени училища, църкви и театри, празни рафтове в магазините. Паниката, сковала Северна Италия заради коронавируса, вече започва да отминава.

След паниката - първи признаци на спокойствие. Въпреки че броят на засегнатите в сърцето на заразата в Европа продължава да расте, здравият разум изглежда се завръща. "Август месец обикновено е точно така - няма никого, защото всички се изнасят от града. В момента всички са в града, но не са по улиците. Всеки си е вкъщи", разказа пред Нова телевизия българката в Милано Пламена Борисова. Тя е артдиректор в комуникационна агенция. Живее в Милано от 10 години.

"Твърде много даже се говори по тази теми, такова чувство имам и се насажда една такава истерия", каза още Отец Стефан - свещеник в храм "Амвросий" - Милано.

Отец Стефан от 5 години всяка неделя извършва богослужение в "Св. Амвросий" - българската църква, разположена в центъра на Милано. Голяма част от населението на Северна Италия осъзнава, че коронавирусът е отворил вратата на масовата психоза, но дори без да искат, обясняват сънародниците ни, много хора вече са въвлечени в нея.

"Хората започнаха да се запасяват за нещо, без да знаем точно за какво се запасяваме. На мен примерно, не ми се вярваше, докато не го видях със собствените си очи, че буквално цели рафтове в магазините бяха празни. Стоки от първа необходимост или стоки, които могат да се съхраняват като консерви, брашно, паста", заяви Пламена.

От утре Пламена се връща на работа. Училищата се очаква да отворят, а Отец Стефан се надява следващата неделя в храма му да има служба. "Моето лично усещане е, че нещата се поуспокояват. Може би, защото и в медиите отразяването започна да е малко по-трезво. В първите дни, ние реално знаехме кои са жертвите, как се казват, какво се е случило, знаехме всяко нещо, всеки един детайл, добави Пламена.

Затова в ситуации като тази и в дни за прошка като днешния, посланието на Отец Стефан е просто: "Пожелавам на всеки да потърси в себе си сили и да поиска прошка от този, който е наранил и да даде прошка на този, който потърси от него", заяви той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай