Китай е готов да помага на България

Посланик Дун Сяодзюн заяви, че от края на януари китайското посолство е установило и поддържа тясна комуникация със съответните български органи

Китай е готов да помага на България | StandartNews.com

Пикът на епидемията от коронавирус в Китай е преминал, а мерките, които взеха властите в страната, са били ефективни, коментира китайският посланик у нас Дун Сяодзюн.

Страната му отбеляза 4 поредни дни без вътрешно заразяване с коварния вирус. Все още обаче и там има новорегистрирани болни, които влизат от други страни.

„Епидемията от коронавирус е извънредна ситуация за общественото здраве, каквато не е имало от основаването на нов Китай. Президентът Си Дзинпин винаги поставя на първо място безопасността и здравето на народа и посети обикновените жилищни комплекси в Пекин и Ухан, за да се запознае със ситуацията”, разказа Дун Сяодзюн. „Превенцията и контролът са най-важните задачи в момента. Изпратена е централна работна група, която да работи на първа линия. Концентрираме медицинските ресурси за спасяване и лечение на пациентите”, обясни посланикът. По думите му в началото, когато обикновените хора са искали да напуснат епицентъра на заразата, повече от 40 000 души медицински персонал от цялата страна се е насочил именно към провинция Хубей. Същевременно голям брой консумативи и лекарства непрекъснато са се транспортирали към Ухан.

„Съсредоточаваме силите си и върху научните изследвания - предаването на COVID-19, клинични тествания на лекарства, разработване на ваксини. Цялата страна и целият народ участват в борбата с епидемията”, обясни посланикът, като даде и конкретни цифри: За едно денонощие на 19 март в 31 китайски провинции има 39 новопотвърдени случая и три нови смъртни случая. Към същата дата има общо 80 967 потвърдени случая и общо 3248 смъртни случая. В момента още 6569 потвърдени случая са в лечение. По думите му случаите са значително спаднали. А това доказва ефективността на мерките, предприети в Китай.

Посланик Дун Сяодзюн заяви, че от края на януари китайското посолство е установило и поддържа тясна комуникация със съответните български органи. „Китай има желание да засили обмена на опит за превенция на епидемията с българската страна, да им предостави помощ в рамките на своите възможности, да предостави облекчение на българската страна за закупуване на спешно необходими медицински консумативи от Китай”, каза Дун Сяодзюн. Според посланика в Китай започва да се възстановява икономическият живот, а компаниите „натискат бутона бързо напред”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай