Кантарджиев с добра и лоша новина за новия щам

Потвърдено: 8 българи са с британската мутация на Ковид-19

Кантарджиев с добра и лоша новина за новия щам | StandartNews.com

Тревожни данни за новия, т.нар. британски щам на коронавируса, изнесе официално директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев.

Новата мутация е потвърдена 8 заразени българи, съобщи експертът пред БНТ. Но внесе известна доза успокоение: "Ваксината го лови. Това е доказано. Ваксините унищожават и този мутирал вирус”.

Лошото е, че британският щам е по-заразен. Досега 10 души заразяваха 22, а сега 10 ще заразяват 29", обясни проф. Кантарджиев. Той обаче бе категоричен, че при спазване на мерки можем да ограничим разпространението на вируса.

"17 мутации бяха потвърдени в петък, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен - това, че доказахме, че в нашата страна го има английският вариант. Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване в нашата страна да видим какво е разпространението", заяви още той.

При тези 8 души има такива, които току-що са дошли от Великобритания - веднага са заболели, веднага са карантинирани и са приети в болница у нас. Трябва да направим така, че да ограничим новия вариант на щама да не плъзне из страната. Всеки, който се върне от Западна Европа и по-специално от Великобритания да не събира цялото си семейство, а просто да се самоизолира известно време, добави проф. Кантарджиев. 

"Сегашните 8 заразени са влезли в болници и не са разпространявали вируса много, защото там се спазват мерките за изолация при лечението. Съветвам всички, които си идват първо да се изследват често и второ, да не контактуват с много хора", каза още той.

"Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември, декември и, когато състоянието е тежко, лекарите се борят дълго време.  Смъртността в нашата страна и без коронавируса беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на психология - българинът обикновено чака да му мине. Когато случаите започваха да се увеличават, доста хора чакаха и идваха в последния момент, когато вече нищо не можеше да бъде направено. Сега, да се надяваме, чакаме да намалее смъртността, защото доста се научиха и колегите да лекуват.", смята проф. Кантарджиев.

"Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари", каза още проф. Кантарджиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай